23 iulie 2020 | LaZiCuTot → CumSăFac
Furnizorii de servicii de vaccinare trebuie să efectueze un screening de sănătate comprehensiv înainte de orice vaccinare. Se impune un examen clinic înaintea vaccinării pentru a elimina sau reduce la maximum riscul de reacții adverse, pentru a optimiza răspunsul individual imun sau pentru a crește protecția contacților împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare.
Medicul / asistenta trebuie să:
Elementele de mai jos pot ajuta la decizia rapidă privind vaccinarea copilului. Este bine ca părinții să cunoască această listă și recomandăm informarea acestora în sala de așteptare sau cu ocazia consilierii pentru vaccinare.
Spuneți medicului/asistentei dumneavoastră dacă persoana care urmează a fi vaccinată:
O schemă particularizată de vaccinare se va propune persoanelor aflate în următoarele situații:
Orice persoană vaccinată trebuie să rămână în observație pentru un interval scurt, pentru a ne asigura că nu apare un efect advers imediat. Se recomandă ca intervalul minim de urmărire să fie de 15 minute.
Cel mai serios efect advers imediat este anafilaxia. Reacțiile anafilactice severe debutează de obicei în primele 15 minute după vaccinare. La adulți și copii, cel mai comun efect advers cu instalare imediată este sincopa vasovagală (leșinul). Din cauza acestei sincope pot apărea și alte consecințe ale căderii. De aceea, se impune cunoașterea diagnosticului diferențial al acestora și urmărirea de scurtă durată a persoanei vaccinate.
Anafilaxia
Anafilaxia este o reacţie alergică sistemică severă, IgE mediată, cu instalare bruscă şi potenţial letal, caracterizată prin manifestări la nivelul pielii şi/sau sistemului respirator şi / sau cardiovascular şi / sau gastrointestinal. Printre semnele precoce întâlnim: eritem generalizat, urticarie sau / și angioedem, diaree, vărsături. În cazuri severe apare colapsul circulator, cu alterarea gradului de conștiență, hipotensiune, puls slab sau absent, edem al căilor aeriene superioare și bronchospasm (wheezing).
O reacție anafilactică la un vaccin contraindică administrarea unei alte doze ulterior!
Leșinul (sincopa vasovagală)
Este frecvent întâlnit la adolescent și adult după vaccinare, dar rareori la sugar și copil. O pierdere bruscă a stării de conștiență la copil ar trebui considerată anafilaxie, mai ales dacă pulsul central este absent. Un puls central puternic (de exemplu la carotidă) persist în cazul sincopei sau convulsiilor.
Dacă se suspectează o anafilaxie, atunci intervenția rapidă cu adrenalină este obligatorie. Neadministrarea rapidă a tratamentului cu adrenalină este mult mai gravă și mai amenințătoare de viață decât o reacție alergică moderată.
* După The Brighton Collaboration Case Definition Criteria for Anaphylaxis
Diagnostic diferențial între sincopa vasovagală și anafilaxie
Managementul anafilaxiei
Administrarea rapidă intramusculara de adrenalină este elementul fundamental al tratamentului anafilaxiei. Adrenalina salvează viața pacientului și trebuie administrată rapid.
Anafilaxia poate apărea fără preambul, de obicei în cca. 15 minute după administrarea unui vaccin. De aceea, la administrarea oricărui vaccin, protocolul de acțiune, seringa de 1 ml și adrenalina trebuie să fie întotdeauna la îndemână.
Utilizarea adrenalinei
Administrarea adrenalinei 1:1000 este universal valabilă pentru anafilaxie. Adrenalina 1:1000 conține 1 mg de adrenalină per ml soluție, în fiolă de 1 ml.
Atenție, NU se mai utilizează Adrenalina în concentrație 1:10 000 (deci NU SE MAI DILUEAZĂ!!!).
Se va utiliza obligatoriu o seringă de 1 ml pentru a crește acuratețea administrării dozei corecte, mai ales când pacientul este copil. Cand deschideți fiola de adrenalină și aveți un sugar, umpleți din start 2 – 3 seringi și puneți-le la îndemână, ca sa nu fie nevoie să dozați iar ulterior când timpul va fi la limită!
Doza recomandată de adrenalină 1:1000 este de 0.01 ml/kgc (echivalent cu 0.01 mg/kg sau 10 µg/kg) până la maximum 0.5 ml, administrat i.m. profund, de preferat în zona anterolaterală a coapsei. Se preferă această zonă de injectare deoarece la acest nivel, difuzia substanței este mai rapidă. De asemenea, administrarea la nivelul feței anterolaterale a coapsei este în concordanță cu recomandările din medicina de urgență și ATI.
Adrenalina 1:1000 NU SE VA ADMINISTRA INTRAVENOS!
Tabelul de mai jos detaliază dozele de adrenalină 1:1000 , în cazul în care nu putem aprecia rapid greutatea persoanei:
Autoinjectoare
Pentru cei care au autoinjectoare (EpiPen sau Anapen – dispozitive care administrează o doză unică, premăsurată de adrenalină) este bine de știut că acestea sunt destinate uzului personal, astfel încât nu este nevoie de pregătire medicală pentru a le folosi. Pe prospect și ambalaj sunt prevăzute instrucțiuni clare de administrare. De altfel, ele sunt concepute pentru persoane al căror risc de anafilaxie datorată unei alergii preexistente este major.
Autoinjectoarele nu se recomandă pentru trusa de prim ajutor a medicului, de la cabinet, din cauza unor limitări:
Valabilitatea protocolului, echipamentului și medicamentelor necesare pentru managementul anafilaxiei ar trebui verificate înainte de începutul oricărei sesiuni de vaccinare.
Este necesar să avem la îndemână și la orice oră un kit de răspuns care să conțină:
Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, CumSăFac
Resurse bibliografice