31 iulie 2020 | LaZiCuTot → CumSăFac
Keratoconjunctivita sicca sau sindromul de ochi uscat reprezintă o cauză de disconfort ocular frecvent întalnită, dar subdiagnosticată, în ciuda faptului că diagnosticul se bazează, în special, pe aspectele clinice.
Definiția actuală descrie sindromul de ochi uscat ca fiind o patologie multifactorială a suprafeței oculare, caracterizată prin pierderea homeostaziei filmului lacrimal, însoțită de simptome oculare, în care instabilitatea și hiperosmolaritatea acestuia, inflamația și afectarea suprafeței oculare, precum și anomaliile neurosenzoriale au un rol etiologic.
Simptomele sunt bilaterale și includ: senzație de arsură, înțepatură și/sau corpi straini, agravându-se pe parcursul zilei sau în anumite circumstanțe (privitul prelungit la ecranul computerului sau televizorului, aerul condiționat, căldura).2
În fața unui pacient cu astfel de simptome se recomandă:
Punctajul > 6 sugerează sindromul ochiului uscat, în timp ce > 12 ridică problema unui eventual sindrom Sjogren.
Pacientul poate răspunde cu ajutorul unei scale de apreciere a frevenței simptomelor în ultima săptămană (tot timpul, cea mai mare parte a timpului, jumătate din timp, câteodată, niciodată), iar punctajul se calculează cu ajutorul unei formule matematice. Cu cât valoarea obținută este mai mare, cu atât gradul de afectare este mai important.
OSDI este recomandat ca instrument validat, cu o bună sensibilitate și specificitate în diferențierea pacienților cu sindromul ochiului uscat de subiecții sănătosi, precum și în ceea ce priveste aprecierea severității bolii și consecințele acesteia asupra funcției vizuale.
Chestionarele (varianta în limba engleza) pot fi consultate urmărind link-ul menționat la prima referință bibliografică.
Mai multe informații despre Examenul oftalmologic în cabinetul medicului de familie aflați urmărind înregistrarea webinarului omonim susținut de dr. Andreea Ciubotaru pe platforma atelieremedicale.ro.
Dr. Cătălina Panaitescu, CumSăFac
Referințe bibliografice
https://doi.org/10.1016/j.jtos.2017.05.001
https://www.medscape.org/sites/advances/eye?src=mkmcmr_clinad_update_mscpedu