Login Cont nou

Riscul de deces prin COVID-19 la bolnavii de diabet, în funcție de tipul acestuia

28 august 2020   |   LaZiCuTot → Actualități

Diabetul a fost asociat de la început cu un risc mai mare de deces prin COVID-19, fără a exista însă date despre riscul relativ sau absolut al fiecărui tip de diabet în parte.

Sunt interesante, prin urmare, cele două studii britanice publicate luna aceasta în The Lancet Diabetes and Endocrinology, asupra legăturii dintre tipul de diabet, complicațiile existente și mortalitatea prin COVID-19.

Primul dintre ele este, după știința autorilor, cel mai mare studiu populațional legat de COVID-19, care a inclus aproape toată populația țării și a urmărit rata deceselor înregistrate în rândul pacienților cu COVID-19 internați în perioada 01.03.2020 și 11.05.2020.1

Plecându-se de la numărul locuitorilor înscriși în evidențele asistenței medicale primare, aflați în viață la data începerii studiului, s-a înregistrat numărul celor cu diabet de tip 1, al celor cu diabet de tip 2 și al celor cu alte forme de diabet. Pentru estimarea riscului s-a calculat apoi numărul deceselor în rândul pacienților cu COVID-19 internați în perioada amintită și s-a determinat câți dintre aceștia aveau diabet.

Parametrii urmăriți au inclus vârsta, genul, etnia, statusul socio-economic, diagnosticul de diabet și internările anterioare datorate unor complicații ale bolii. După ajustarea acestora, rezultatele au arătat că riscul de deces al pacienților internați cu COVID-19 a fost de trei, până la cinci ori mai mare în rândul celor cu diabet de tip 1 și de două ori mai mare la cei cu diabet de tip 2, comparativ cu pacienții fără diabet.

Dat fiind că prevalența diabetului de tip 2 crește cu vârsta este important de menționat că studiul a urmărit rata de fatalitate în populația pacienților cu COVID-19 internați și ca urmare este posibil ca ponderea deceselor în rândul pacienților cu diabet de tip 2 să fi fost subevaluată, prin excluderea deceselor survenite în alte locații, cum ar fi instituțiile care îngrijesc persoanele vârstnice (peste 70% din decesele prin COVID-19 survenite în Marea Britanie în perioada 02.03.2020 – 01.05.2020).

O altă constatare a studiului menționat a fost că mortalitatea a fost mai mică în rândul pacienților cu vârsta sub 40 de ani, indiferent de tipul de diabet.

Al doilea studiu, desfășurat tot în Marea Britanie a analizat datele a 98% din furnizorii de asistență medicală primară, una dintre concluzii fiind aceea că mortalitatea prin COVID-19 a pacienților cu diabet este semnificativ și independent corelată cu nivelul antecedent al hiperglicemiei (evaluat prin HbA1c), indiferent de tipul de diabet, mai evident în cazul subiecților cu vârsta sub 70 de ani, comparativ cu cei mai vârstnici. Explicația rezidă, probabil, în modificarea mecanismelor de apărare, care expune pacienții cu diabet necontrolat unui risc crescut de infecție, indiferent de etiologia acesteia și posibila alterare a răspunsului imun asociată cu formele severe de COVID-19.

În ceea ce privește greutatea coroporală (evaluată prin IMC), datele au arătat un risc crescut de deces la pacienții cu diabet și obezitate, mai evident în cazul subiecților sub 70 de ani.

Rezultatele studiului sunt importante pentru că se referă la factori de risc modificabili, ceea ce recomandă intervențiile la acest nivel ca metodă complementară de reducere a mortalității prin COVID-19 la pacienții cu diabet.2

Mai multe informații cu tema Diabetul zaharat și riscul de forme grave de COVID-19 aflați urmărind înregistrarea webinarului omonim susținut de dr. Daciana Toma pe platforma atelieremedicale.ro.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot


Referințe bibliografice

1.Barron W, Bakhai C, Kar P et al, Associations of type 1 and type 2 diabetes with COVID-19-related mortality in England: a whole-population study, The Lancet Diabetes and Endocrinology, 2020, https://doi.org/10.1016/S2213-8587(20)30272-2

2.Holman N, Knighton P, Kar P et al, Risk factors for COVID-19-related mortality in people with type 1 and type 2 diabetes in England: a population-based cohort study, The Lancet Diabetes and Endocrinology, https://doi.org/10.1016/S2213-8587(20)30271-0