Login Cont nou

Ticurile si sindromul Tourette. Date esentiale pentru pacienti

28 august 2020   |   LaZiCuTot → InfoPac

Ticurile sunt mișcări pe care pacienții nu le pot întotdeauna controla. Adesea, există o senzație imperioasă sau de necesitate de a face mișcarea, apoi o ușurare după aceasta. Câteodată, mişcările pot fi oprite pentru o scurtă perioadă de timp.

Ticurile pot fi:

• Bruște, rapide
• Repetitive și stereotipe (aceleași de fiecare dată)
• Fără scop sau ritm
• Ele pot fi ticuri simple sau complexe.

Ticurile simple apar brusc și, de obicei, durează săptămâni sau luni. Cele mai comune ticuri motorii simple includ: clipirea ochilor, ridicarea sprâncenelor, ridicarea din umăr, răsucirea sau smucirea capului și a gâtului. Ticurile vocale simple includ: dresul vocii, tuşitul, trasul nasului și căscatul.

Ticurile motorii complexe includ mișcări mai intenționate, cum ar fi: grimase, atingeri, mersul după un anumit model sau în cerc, săritul, lovirea cu piciorul sau cu pumnul. Ticurile vocale complexe includ: emiterea mai multor sunete; repetarea silabelor, a cuvintelor sau a expresiilor (ecolalie); rareori, pronunțarea cuvintelor sau expresiilor interzise în societate (coprolalia).

Ce este Sindromul Tourette?

Sindromul Tourette (ST), de asemenea, cunoscut sub numele de sindromul Gilles de la Tourette, este o tulburare care debutează, de obicei, între patru și șase ani, și are cea mai mare severitate între 10 şi 12 ani. Prin definiție, ticurile trebuie să înceapă înainte de vârsta de 18 ani. ST este mult mai frecvent la bărbați decât la femei. Pacienții cu ST se prezintă cu o combinație de ticuri motorii și vocale, fie simple sau complexe, iar acestea trebuie să dureze mai mult de un an. Pot să apară probleme de comportament, inclusiv anxietate și comportament obsesiv-compulsiv.

Descarca ghidul (pdf)