10 septembrie 2020 | LaZiCuTot → CumSăFac
Reziliența este definită în prezent ca fiind acea capacitate de a se adapta și depăși adversitățile, folosind momentul pentru creștere și dezvoltare. În profesia medicală, conceptul de reziliența a fost introdus și dezvoltat în opoziție cu cel de stres profesional, a cărui consecință frecvent întâlnită o reprezintă sindromul de burnout.
Majoritatea medicilor indică drept sursă a stresului profesional actual modul de organizare a sistemelor de sănătate, cu pierderea autonomiei și imixtiunea managerilor, decidenților politici, companiilor de asigurări și corporațiilor medicale, cu toate influențele nefaste asupra volumului de muncă și încărcăturii birocratice mari, în detrimentul timpului petrecut cu pacienții. Consecințele se răsfrâng nu numai asupra profesioniștilor din sănătate, ci și asupra calității îngrijirilor oferite, nivelului de satisfacție al pacienților, aderenței acestora la tratament, prezenței la locul de muncă și în final, asupra costurilor ce revin sistemului de sănătate.
Cum pot deveni rezilient?
Departe de a fi o ”stare”, reziliența este un proces dinamic care trebuie derulat în mod activ, conștient și repetat, ca modalitate de abordare a evenimentelor cotidiene. Pentru a învăța și stăpâni tehnica ei, specialiștii în psihologie recomandă următorii pași:
Exemple:
– De ce am ales această profesie?
– Ce fac zilnic ca să-mi amintesc acest lucru?
– Cum pot stabili o legătură mai bună între ceea ce fac și cei care beneficiază de ceea ce fac?
Exemple:
– Cum privesc o situație pe care o consider frustrantă? Aș putea avea și o perspectivă diferită? Ce argumente există pentru ambele variante? Care dintre cele două abordări mi se potrivește mai bine?
Exemple:
– Cine împărtășește aceleași interes(e) că mine?
– Cine îmi poate oferi resursele și sprijinul necesar?
– Cui pot cere ajutor?
Exemple:
– Ce opțiuni am, în contextul dat?
– Ce soluție aș putea aplică imediat?
Exemple:
– Există ceva ce fac sau pot face în mod regulat, care să mă ajute să mă recreez într-un mod benefic pentru sănătatea mea fizică și psihică?
În concluzie, construirea rezilienței profesionale presupune gândire creativă, cunoștințe despre managementul de proiect, abilități de comunicare, altruism, colaborare și grijă de sine.
Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot
Referințe bibliografice