Login Cont nou

Despre riscurile COVID-19 asociate sarcinii – o analiza în dinamica a datelor publicate

22 septembrie 2020   |   LaZiCuTot → Actualități

Deși femeile gravide sunt considerate un grup vulnerabil în contextul pandemic actual, precaritatea datelor existente referitoare la riscurile infecției cu SARS-CoV-2 în cazul lor face dificilă formularea unor recomandări precise, inducând un grad de incertitudine personalului medical care le oferă îngrijire.

Modificările imunologice specifice sarcinii – în special cele care se produc în trimestrul al treilea – cresc susceptibilitatea femeilor gravide la formele severe ale infecțiilor virale, așa cum demonstrează studiile în cazul gripei, SARS sau MERS. Lucrurile au părut să stea inițial diferit în ceea ce privește infecția cu SARS-CoV-2, când riscul de a face forme severe de boală era aparent același cu cel al populației generale.

Cu toate acestea, o metaanaliză publicată în British Medical Journal la începutul lunii septembrie aduce câteva elemente de noutate1:

  • deși femeile gravide internate cu COVID-19 păreau să aibă simptome mai puține decât restul femeilor de aceeași vârstă, riscul lor de internare într-o unitate de terapie intensivă a fost mai mare;
  • principalele simptome întâlnite au fost febra și tusea;
  • alti factori de risc asociați riscului de a face o formă severă de boală: vârsta înaintată și excesul ponderal. De asemenea, HTA cronică și diabetul preexistent, care s-au corelat cu ponderea internărilor în secțiile de terapie intensivă și necesitatea ventilației invazive.

În plus, femeile gravide cu COVID-19 au avut un număr mai mare de nașteri premature de orice cauză, iar nou-născuții lor au fost mai des internați în secțiile de neonatologie.

Metaanaliza a inclus 77 de studii de cohortă care au raportat frecvența, manifestările clinice, factorii de risc și evoluția în cazul a 11 432 de femei gravide cu diagnostic de COVID-19 confirmat sau suspectat (10% din totalul femeilor gravide consultate într-un spital sau internate, indiferent de motiv).

Concluziile autorilor au fost că:

  • în cazul tuturor femeilor gravide care au COVID-19 există riscul de internare într-o unitate de terapie intensivă, risc valabil și pentru nou-născuții lor;
  • femeile gravide cu comorbidități preexistente trebuie considerate ca având risc crescut în caz de îmbolnăvire de COVID-19, la fel ca și cele cu vârste înaintate sau obeze.

Mai multe informații despre Gravida în timpul pandemiei de COVID-19 aflați urmărind înregistrarea webinarului omonim susținut de către dr. Daniela Mihaela Baltă pe platforma atelieremedicale.ro.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot


Referințe bibliografice:
1. Allotey J, Stallings Elena, Bonet Mercedes et al, Clinical manifestations, risk factors, and maternal and perinatal outcomes of coronavirus disease 2019 in pregnancy: living systematic review and meta-analysis, BMJ 2020;370:m3320, doi: https://doi.org/10.1136/bmj.m3320