Login Cont nou

Varia (2)

15 octombrie 2020   |   LaZiCuTot → Actualități

Semnal de alarmă asupra exceptării pacienților cu boli respiratorii cronice de la obligativitatea purtării măștii

Recent publicat în European Respiratory Journal,* manuscrisul semnat de mai mulți specialiști în pneumologie, boli infecțioase, epidemiologie, alergologie, pediatrie și medicină de familie atrage atenția asupra riscului reprezentat de exceptarea pacienților cu boli respiratorii cronice de la obligativitatea purtării măștilor de protecție.

Legislația specifică contextului pandemic actual prevede această excepție în numeroase țări, fără să existe, după părerea autorilor, o justificare medicală care să o susțină. Argumentele prezentate se referă la riscul la care se expune astfel o categorie de pacienți cu vulnerabilitate crescută și la faptul că gradul de disconfort resimțit are, în cele mai multe cazuri, o componentă predominant afectivă.

Luând în considerare că societățile profesionale de profil nu au elaborat până acum recomandări clare cu privire la cazurile care pot fi exceptate și trecând în revista dovezile existente, grupul de lucru constituit propune o analiză atentă a cazurilor în care se decide exceptarea unui pacient cu astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă sau altă boală respiratorie cronică de la obligativitatea purtării măștii, singura situație acceptabilă, din punctul de vedere al autorilor, fiind persoanele cu insuficiență respiratorie severă, care oricum sunt sfătuite să nu iasă în spații publice.

Ca alternativă, pacienții cu boli respiratorii cronice care acuză disconfort produs de masca de protecție pot fi sfătuiți să-și adapteze activitățile astfel încât să petreacă mai puțin timp în public și/sau să folosească alte mijloace de protecție (păstrarea distanței față de ceilalți). Atenție trebuie acordată și măștilor folosite, care nu trebuie improvizate.

** Soriano JB, Anzueto A, Bosnic Anticevich S, et al. Face masks, respiratory patients and COVID-19. Eur Respir J 2020; https://doi.org/10.1183/13993003.03325-2020

Asocierea carcinomului ductal in situ cu mortalitatea prin cancer mamar

Pentru femeile diagnosticate cu carcinom ductal in situ (CDIS), riscul de deces prin cancer mamar a fost de trei ori mai mare comparativ cu al femeilor din populația generală, într-un amplu studiu epidemiologic publicat de curând în JAMA Network Open.**

Din cele 145000 de femei tratate pentru CDIS și incluse în studiu, 1540 au murit în următorii 20 de ani prin cancer mamar invaziv, comparativ cu 458, reprezentând numărul estimat de decese de aceeași cauză în populația femeilor fără diagnostic de cancer. Rata standardizată a mortalității a fost mai mică în cazul femeilor cu CDIS tratate prin lumpectomie și radioterapie, comparativ cu cele la care nu au fost tratate decât prin lumpectomie. Raportat la populația generală, rata mortalității prin cancer mamar a fost de aproximativ 12 ori mai mare în rândul femeilor cu CDIS diagnosticat înaintea vârstei de 40 de ani și de 7 ori mai mare la femeile de rasă neagră.

Deși rezultatele studiului nu impun modificări ale recomandărilor terapeutice actuale, ele sunt importante prin aceea că evidențiază importanța radioterapiei, iar în cazul femeilor din grupele cu risc crescut menționate mai sus (cu mortalitate de aproximativ 10%), aduc în discuție oportunitatea chimioterapiei.

**Giannakeas V, Sopik V, Narod SA, Association of a Diagnosis of Ductal Carcinoma In Situ With Death From Breast Cancer, JAMA Network Open, doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.17124