Login Cont nou

Sfatul minimal pentu renunțarea la fumat

20 noiembrie 2020   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Sfatul minimal pentru renunțarea la fumat este o intervenție dovedit eficace în a crește numărul încercărilor de oprire a fumatului în rândul pacienților fumători. 

1. Întreabă!

 • Intrebaţi toţi pacienţii cu privire la obiceiul de a fuma, cel puţin o dată pe an. Acest lucru dublează rata succeselor. 

 • Menţionati vizibil pe fişa de consultaţii statutul de fumător şi stadiul în care se găseşte:

 1. Nu, niciodată: felicitaţi.

 2. Da, cu renunţarea la fumat în ultimele 12 luni: felicitaţi.

 • întrebaţi dacă au totuşi nevoie de ajutor

 • sfatuiţi să ceară sprijin dacă apar dificultăţi

N.B. Pacienţii care au fumat în trecut trebuie întrebaţi câţiva ani după aceea dacă au rămas nefumători (recidiva este improbabilă după cinci ani).

c) Da, fumător: scurt istoric (Pachete An*, eventuale boli asociate fumatului, încercări prealabile de renunţare).

 1.  Sfătuiește!

 • Sfătuiți pacientul cu privire la cea mai eficientă metodă de oprire a fumatului: “Metoda cea mai bună pentru a opri fumatul constă în tratament farmacologic și sprijin de specialitate”.

 1.  Acționează!

Acționați în funcție de răspunsul pacientului:

 • interesat: oferiți informații, prescrieti tratament și asistați pacientul sau trimiteți-l într-un serviciu specializat;

 • neinteresat: construiți o relație de încredere – “Înțeleg, dacă însă vă razganditi să știți că vă pot ajută cu informații și tratament” (reveniți periodic asupra subiectului).

30 de secunde care pot salva o viața!

*1 Pachet An = nr. de pachete de ţigări fumate pe zi x nr. de ani de fumat, unde 1 pachet de ţigări = 20 de ţigări. 

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe bibliografice

 1. Van Schayck, O.C.P., Williams, S., Barchilon, V. et al. Treating tobacco dependence: guidance for primary care on life-saving interventions. Position statement of the IPCRG. npj Prim Care Resp Med 27, 38 (2017).

https://doi.org/10.1038/s41533-017-0039-5

Acest material este destinat profesioniștilor din domeniul sănătății. Rolul lui este strict informativ, iar conținutul nu trebuie să înlocuiască raționamentul clinic personal sau pe cel al ghidurilor/recomandărilor locale cu privire la diagnostic și tratament.