Login Cont nou

Recomandări de conduită într-un grup virtual

24 decembrie 2020   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Majoritatea dintre noi facem parte dintr-unul sau mai multe grupuri virtuale de discuții și deseori ne confruntăm cu situația de a petrece (prea) mult timp încercând să discernem din noianul de mesaje primite, ce este cu adevărat important.

Iată câteva bune practici care ar îmbunătăți eficiența comunicării:

 1. Scrieți numai despre subiecte legate de profilul grupului, cu respect față de interlocutori.
 2. Încercați să concentrați ce doriți să transmiteți într-un singur mesaj, pentru a nu umple căsuța poștală a colegilor cu mai multe e-mailuri (după modelul WhatsApp).
 3. Formulați mesajele scurt și la obiect.
 4. Completați întotdeauna rubrica ”Subiect”, astfel încât ceilalți colegi să-și dea seama despre ce este vorba. Dacă mesajul Dvs. solicită comentarii sau exprimarea unor opțiuni, menționați acest lucru în aceeași rubrică, de exemplu: Propunere adresa DSP. Rog exprimare acord și eventuale observații sau Adresa primită de la DSP. Rog propunere soluții. Dacă doriți răspunsurile până la o anumită dată, menționați clar și acest lucru.
 5. Nu dați Reply unui mesaj, ca să scrieți apoi despre cu totul alt subiect.
 6. Asigurați-vă că nu scrieți despre un subiect, repetând ceea ce s-a scris deja.
 7. Citiți toate mesajele legate de un anume subiect și răspundeți printr-un singur e-mail, în loc să să trimiteți mai multe e-mail-uri consecutive.
 8. Dacă trimiteți link-uri, însoțiți-le întotdeauna de o scurtă descriere a conținutului și relevanței pentru subiect.
 9. Dacă doriți să mulțumiți cuiva, folosiți Reply și nu Reply all. Dacă ajungeți să purtați o discuție activă cu un singur membru al grupului, mutați-o pe adresele personale.
 10. Nu postați date cu caracter personal ale unor terți.
Bine de știut: 

 • setați-vă un filtru în care să fie dirijate mesajele venite pe adresa grupului;
 • dacă apreciați că numărul mesajelor primite este prea mare, alegeți varianta consultării acestora online;
 • implementați o rutină a consultării mesajelor (de exemplu, 10 minute de două ori/zi, pentru a fi la curent cu cele postate și a nu risca să reluați un subiect sau să cereți o lămurire după ce subiectul a fost închis).
 •  

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot