Login Cont nou

Varia (3)

28 ianuarie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

1. Câteva studii publicate anul trecut au abordat tema efectului protector pe care folosirea frecventă a produselor de igienă orală le-ar avea împotriva transmiterii infecției cu SARS-CoV-2. Explicația rezidă în rolul semnificativ pe care îl au  orofaringele și glandele salivare ca sediu prentu replicarea virală, iar rezultatele au demonstrat inactivarea obținută in vitro prin această metodă. Curiozitatea cercetătorilor a mers mai departe și s-a studiat astfel și efectul potențial protector al dezinfectării periutelor de dinți.* Iată protocolul recomandat:

  • spălarea mâinilor cu apă și săpun și dezinfectarea acestora cu alcool 70%;

  • dezinfectarea mânerului periutei de dinți cu alcool 70% timp de un minut;

  • spălarea periutei după folosire și o nouă dezinfectare a mânerului acesteia cu alcool 70% timp de un minut;

  • imersarea capătului cu peri într-o soluție de etanol și uleiuri esențiale pentru 20 de minute;

  • uscarea și depozitatea separată a periutei de dinți.

Măsura este recomandată colectivităților mari, care folosesc în comun același grup sanitar. 

*Sabrine Teixeira Grünewald, Toothbrush Disinfection May Protect Against COVID-19, Medscape medical News, disponibil la: https://www.medscape.com/viewarticle/944166?src=WNL_mdpls_210119_mscpedit_fmed&uac=80549HY&spon=34&impID=3141622&faf=1

2. Organizația Mondială a Sănătății găzduiește pe pagina sa de internet un chestionar cu ajutorul căruia fiecare poate să-și evalueze riscul de infectare cu SARS-CoV-2.* Disponibil în mai multe limbi, el este destinat persoanelor care locuiesc în zone în care există transmitere comunitară a virusului și cuprinde un set de zece întrebări. Scopul principal îl reprezintă conștientizarea comportamentelor la risc și reiterarea principalelor căi de prevenire și reducere a transmiterii infecției. 

*Assess your risk of getting COVID-19,

https://extranet.who.int/dataformv3/index.php/641777?newtest=Y&lang=en

3. Având în vedere schimbările aduse de pandemia de COVID-19 în viața profesională, dar și personală a medicilor, Medscape a avut inițiativa unui chestionar adresat acestora, realizând cu ajutorul răspunsurilor primite un raport cu privire la stilul de viață și gradul lor de fericire. Întrebările au fost adresate online unui număr de peste 12000 de medici americani de specialități diferite, care au răspuns în intervalul 30.08-05.11.2020. 

Cu un sentiment de fericire în afara locului de muncă net diminuat după câteva luni de evoluție a pandemiei, comparativ cu perioada de dinaintea debutului acesteia, medicii au menționat ca principale căi de păstrare a stării de bine și sănătății mentale practicarea sportului și a diverselor hobby-uri personale (citit, gătit, grădinărit ș.a.), precum și petrecerea timpului liber împreună cu ceilalți membri ai familiei. Din păcate, numai 30% dintre ei (majoritatea bărbați) reușesc să facă acest lucru suficient de des.

Aproape jumătate dintre medici (majoritatea femei) ar accepta o diminuare a veniturilor în schimbul unui echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, ceea ce este în concordanță cu rezultatele Medscape National Physician Burnout & Suicide Report 2020.  

Majoritatea medicilor sunt într-o relație (căsătoriți sau viață de cuplu), 8 din 10 declarând că sunt fericiți. În vârful clasamentului se află pneumologii, dermatologii și oftalmologii, la extrema cealaltă fiind medicii care lucrează în AȚI și psihiatrii. Medicii de familie sunt undeva la mijloc. Tot acolo îi plasează și răspunsurile la întrebarea referitoare la gradul de îngrijorare privind viitorul.

Majoritatea medicilor reușesc să beneficieze de trei sau patru săptămâni de vacanță pe an. 

Mai multe răspunsuri la întrebările ce au vizat și alte aspecte (consum de alcool, droguri, problematica greutății corporale, timpul petrecut pe internet etc.) și demografia populației luate în studiu pot fi găsite pe site.*

*https://www.medscape.com/slideshow/2021-lifestyle-happiness-6013446?src=ban_myal_210119_mscpmrk_lifestyle2021&uac=80549HY&impID=3140809&faf=1

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot