Login Cont nou

Au reînceput școlile: breviar legislativ

18 februarie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Câteva extrase din Ordinul nr. 3235/93/4.02.2021 al ministrului educației și al ministrului sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Cine poate continua în sistemul online
ART. 7 (1) Personalul didactic din cadrul unităților de învățământ/conexe/instituțiilor de învățământ aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, poate desfășura activități didactice în sistem on-line numai în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau medicul curant.

 1. Preşcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu:
 • boli respiratorii cronice severe
 • boli cardio-vasculare
 • obezitate severă
 • diabet zaharat tip I
 • boli inflamatorii, boli imune/autoimune
 • boli rare
 • boli ereditare de metabolism
 • dizabilităţi
 • și/sau aflati în tratament imunosupresiv sau
 • alte afecțiuni cronice,

cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiți de prezența fizică în școală.

 1. Preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal.

Cine nu vine la ore?
ART. 12 (2) Nu se vor prezenta la cursuri în unitatea de învățământ/instituția de învățământ:

 1. cei confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2, aflaţi în perioada de izolare la domiciliu;
 2. cei care sunt declaraţi contacţi directi cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2, și se află în carantină la domiciliu/carantină instituţionalizată.
 3. cei care așteaptă să fie testați sau au fost testați și asteaptă rezultatele sau locuiesc cu o persoană care a fost testată și care asteaptă rezultatele.
 1. În situațiile prevăzute de alin (2), dacă starea de sănătate le permite, elevii/studenții/personalul didactic pot continua activitatea didactică în sistem online sau vor fi scutiți medical și vor recupera ulterior.

Cum se revine în colectivitate?
VI. 4. g) după finalizarea perioadei de carantină/izolare, preșcolarul/elevul/studentul va reveni la unitatea de învățământ cu adeverință medicală eliberată de medicul curant/medicul de familie, cu precizarea diagnosticului și care atestă că nu mai prezintă risc epidemiologic.
Vezi textul complet aici:
https://www.edu.ro/sites/default/files/ordin%20comun%20nr.%203.235_93_4.02.2021.pdf
Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot