Login Cont nou

Esențialul despre variantele SARS-CoV-2

4 martie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Mutații, variante, mutații ale variantelor. Care sunt principalele modificări ale tulpinii SARS-CoV-2 inițiale, ce consecințe au asupra evoluției pandemiei și care este semnificația lor?

În cele ce urmează, o scurtă sinteză ajutătoare.

Istoricul oficial al mutațiilor suferite de SARS-CoV-2 începe cu substituția D614G în gena care codifică proteina “spike”, identificată anul trecut, la sfârșitul lunii ianuarie. Această varianta a înlocuit, pe parcursul a câteva luni, tulpina SARS-CoV-2 identificată în China, devenind până în iunie 2020 forma dominantă la nivel mondial, cu contagiozitate mai mare, dar fără consecințe asupra gradului de severitate al bolii sau acuratețea testelor diagnostice.   

În august și septembrie 2020, o variantă SARS-CoV-2 – denumită “Cluster 5” – a fost identificată în Danemarca, la o crescătorie de nurci, dar care, cu excepția unui număr mic de cazuri la om, nu s-a răspândit pe scară largă. 

Variantele care ridică cele mai multe întrebări în prezent sunt:

  • varianta engleză sau 501Y.V1 (UK – linia B.1.1.7), cunoscută și sub titlulatura VOC – 202012/01 (Variant of Concern, anul 2020, luna a 12-a, varianta 01). Aceasta a fost raportată în decembrie 2020 într-o regiune din Marea Britanie, dar s-a răspândit în scurt timp pe tot teritoriul țării. Până la sfârsitul anului, varianta engleză a fost identificată și în alte regiuni ale globului.

  • varianta sud africană – 501Y.V2 (SA – linia B.1.351) sau VOC – 202012/02, identificată tot în decembrie 2020, în Africa de Sud, care s-a răspândit cu rapiditate în trei dintre regiunile acesteia.

  • variantele braziliene sau 501Y.V3 (BR – P1 și P2), identificate la finele anului trecut, în nordul țării (Manaus), cu predominanța P1. 

Toate cele trei variante au în comun un ansamblu de mutații la nivelul proteinei “spike”, în poziția N501Y, ceea ce le crește gradul de transmisibilitate, în special în cazul variantelor engleză și sud africană. Variantele sud africană și cele brazliene au în plus mutația E484K, care naște îngrijorări legate de eficacitatea vaccinurilor actuale, în special atunci când se asociază și cu alte modificări ale proteinei S.

Ce s-a observat?

Toate aceste ultime variante au apărut aprape simultan în diferite regiuni ale planetei, sugerând un mecanism evoluționist al producerii lor, ca încercare a SARS-CoV-2 de a găsi o modalitate de restaurare a potențialului de transmisibilitate. Alte argumente în favoarea acestei ipoteze sunt: prezența modificărilor la nivelul proteinei “spike” (cu rol major în transmisibilitate, prin legarea de receptorii ACE2), mutația 501 (în principal), cu augmentarea potențialului de transmitere si modificarea caracteristicilor antigenice ale proteinei S (ținta anticorpilor neutralizanți).

Care sunt implicațiile?

Adoptarea unei “strategii” evolutive comune de către toate variantele SARS-CoV-2 observate poate avea două posibile explicații, respectiv urmări:

  • existența unui număr limitat de modificări posibile la nivelul proteinei S, cu epuizarea cailor evolutive și stabilizarea virusului;

  • potențial evolutiv pe termen lung, cu modificări continue, simiar situației virusurilor gripei (mai puțîn probabil, dat fiind modelul celorlalte beta coronavirusuri umane, care circulă in prezent fără modificări antigenice).

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe bibliografice

  1. World Health Organization, SARS-CoV-2 Variants, Disease Outbreak News, 31.12.2020, https://www.who.int/csr/don/31-december-2020-sars-cov2-variants/en/

  2. Les variants du SARS-CoV-2 en 5 questions, La Revue du Practicien, 25.02.2021, https://www.larevuedupraticien.fr/article/les-variants-du-sars-cov-2-en-5-questions

  3. Oană S-C, Varianta B.1.1.7 a Covid si logica evolutionista, AMF-B/Editoriale, 25.01.2021, https://amf-b.ro/varianta-b-1-1-7-a-covid-si-logica-evolutionista/