Login Cont nou

Locul anticorpilor monoclonali în tratamentul COVID-19

11 martie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Anticorpii monoclonali sunt molecule de natură proteică, cu proprietatea de a recunoaște și a se atașa de un singur epitop al unui antigen. Casirivimab, imdevimab, bamlanivimab și etesevimab sunt anticorpi monoclonali cu acțiune împotriva SARS-CoV-2, care se leagă de proteina spike a SARS-CoV-2 și împiedică astfel pătrunderea virusului în celule.

Locul unde se produce această atașare este diferit și de aceea, folosirea unor combinații de anticorpi monoclonali are un efect potențial mai bun decât cel obținut prin administrarea lor individuală. Rezultatele preliminare ale studiilor în derulare arată o influență pozitivă asupra diminuării încărcăturii virale în căile respiratorii superioare comparativ cu placebo, atât în cazul combinației casirivimab/imdevimab, cât și în cel al asocierii bamlanivimab/etesevima, cu reducerea spitalizării. 

În mod special, bamlanivimab face obiectul unui studiu în care a demonstrat, până acum, aceleași beneficii clinice și în contextul administrării lui singulare.

În toate cazurile, pacienții eligibili sunt cei cu COVID-19 care nu necesită oxigenoterapie și au riscul de a dezvolta o formă severă de boală.

Food and Drug Administration (SUA) a emis în noiembrie anul trecut autorizația preliminară de utilizare a combinației casirivimab/imdevimab, o procedura de urgență care permite administrarea acesteia înaintea finalizării procesului de autorizare oficială, pacienților cu forme ușoare sau moderate de COVID-19, adulți (inclusiv adulți peste 65 de ani și anumite boli cronice) și copii (peste doisprezece ani și greutate mai mare de 40 kg), care au risc de evoluție severă a bolii. În februarie a.c. decizia a fost luată, cu aceleași precizări și în cazul combinației bamlanvimab/etesevimab. Beneficiile observate au fost reducerea spitalizării și a deceselor datorate COVID-19 în următoarele 28, respectiv 29 de zile, comparativ cu placebo. Pentru niciuna dintre combinații tratamentul nu este autorizat în cazul pacienților deja spitalizați din cauza COVID-19 sau care au nevoie de oxigen suplimentar sau ventilație mecanică, deoarece administrarea anticorpilor monoclonali în aceste circumstanțe s-ar putea asocia cu evoluția severă a bolii, motiv pentru care acești pacienți nu au fost incluși în studii. 

European Medicines Agency (UE) a declanșat o procedură similară, fiind în curs de a analiza datele care ar putea permite utilizarea anticorpilor monoclonali înaintea autorizării lor oficiale, la aceeași categorie de pacienți descrisă mai sus.

Concomitent, siguranța și eficacitatea acestui tip de tratament continuă să fie monitorizate.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe biblografice

  1. EMA reviewing data on monoclonal antibody use for COVID-19, News 04.02.2021, https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-reviewing-data-monoclonal-antibody-use-covid-19
  2. Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes Monoclonal Antibodies for Treatment of COVID-19, FDA News Release, 21.11.2020, https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-authorizes-monoclonal-antibodies-treatment-covid-19
  3. Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes Monoclonal Antibodies for Treatment of COVID-19, FDA News Release, 09.02.2021, https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-authorizes-monoclonal-antibodies-treatment-covid-19-0