Login Cont nou

Sarcinile gemelare, o posibilă problemă de sănătate publică 

18 martie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Un studiu publicat săptămâna trecută în Human Reproduction aduce în discuție felul în care a evoluat global incidența sarcinilor gemelare în ultimele decenii și consecințele acestui fenomen asupra sistemelor de sănătate.*

Informațiile au fost extrase din evidențele birourilor de statistică, instituțiilor de cercetare demografică, studiilor independente și literaturii de specialitate. În studiu au fost incluse 165 de țări, a căror populație alcătuiește peste 99% din populația globului. Perioada acoperită a fost 2000 – 2015, iar în cazul a 112 țări s-a reușit obținerea de date și pentru intervalul 1980 – 1985.  

Dintre continente, Africa și Asia înregistrează cel mai mare număr de sarcini gemelare (peste 80% din totalul acestora la nivel mondial), dar incidența acestora a înregistrat o creștere considerabilă și în Europa și America de Nord. În cifre, acest lucru se exprimă printr-o creștere globală a ratei sarcinilor gemelare cu o treime comparativ cu ani’80, ceea ce se traduce prin aproximativ 1,6 milioane de sarcini gemelare în fiecare an.

Explicațiile acestei creșteri sunt diferite, în funcție de regiunea geografică. Astfel, în Africa, fenomenul este atribuit particularităților genetice și creșterii populației, în timp ce în celelalte regiuni o pondere importanță au reproducerea asistată (fertilizare in vitro, stimulare ovariană și inseminare atificiala) și creșterea vârstei la care debutează maternitatea. 

Cele mai multe sarcini gemelare sunt dizigote, numărul celor monozigote rămânând relativ constant de-a lungul perioadelor luate în studiu, adică 4 la 1000 de nașteri. 

De ce ar putea deveni acest lucru o problemă de sănătate publică? Pentru că sarcina gemelară este o sarcina cu risc crescut, asociată cu complicații și mortalitate neonatală, infantilă și maternă mare, în special în țările defavorizate economic.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

*Monden C, Pison G, Smits J, Twin Peaks: more twinning in humans than before, Human Reproduction, 12.03.2021, https://doi.org/10.1093/humrep/deab029