Login Cont nou

Ipoteză privind mecanismul etiopatogenic al cazurilor de tromboză posibil asociată cu vaccinul COVID-19 produs de AstraZeneca

8 aprilie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Agenția Europeană a Medicamentului a întărit asigurarea Organizației Mondiale a Sănătății privind siguranța imunizării cu vaccinul COVID-19 produs de AstraZeneca. Cu toate acestea, mai multe țări au decis oprirea administrării lui la persoanele cu vârste sub 55 – 60 de ani, luându-se în calcul chiar înlocuirea dozei de rapel cu alt vaccin la cei care au primit deja prima doză. Motivul îl reprezintă o tulburare de coagulare de tip protrombotic, însoțită de trombocitopenie, întregistrată la mai multe persoane, în special tineri, după administrarea vaccinului. 

O ipoteză privind mecanismul etiopatogenic al acesteia se referă la asemănarea tabloului clinic și modificărilor de laborator cu trombocitopenia provocată de heparină (heparin-induced thrombocytopenia, HIT) și se bazează pe cazurile a nouă pacienți din Austria și Germania care au dezvoltat patologia menționată într-un interval cuprins între 4 și 16 zile de la administrarea vaccinului COVID-19 produs de AstraZeneca. Numele propus pentru noua tulburare de coagulare este acela de trombocitopenie imună protrombotica indusă de vaccin și se caracterizează prin prezența în serul pacienților a anticorpilor antifactor 4 plachetar (PF4), similar cu ceea ce se întâmplă în HIT. Dacă producerea acestor anticorpi este indusă de inflamația postvaccinală sau dacă vaccinul în sine acționează ca factor trigger al formării lor nu se cunoaște încă.

Pe scurt, studiul menționat a identificat, în contextul descris anterior, mai multe complicații trombotice la nouă pacienți (din care opt femei cu vârste tinere), de tipul: embolism pulmonar, tromboze venoase cerebrale sau în teritoriul splahnic sau tromboze arteriale. Mai mulți pacienți au avut mai mult de un eveniment trombotic și toți au avut trombocitopenie concomitentă. Doi pacienți aveau o boală autoimună și doi o tulburare de coagulare preexistente. Niciunul dintre ei nu avea istoric de administrare de heparină.

Este important de știut că modificări similare au mai fost descrise în literatura de specialitate în legătură cu alți factori trigger (anumite tratamente farmacologice și chirurgicale sau infecții), independent de administrarea de heparină, acestea fiind reunite sub denumirea de sindroame trombocitopenice “spontane” de tipul celui indus de heparină.

La o conferință de presă organizată la finele lunii trecute, EMA a afirmat că analiza datelor existente la nivel global nu a permis deocamdată formularea unei concluzii cu privire la anumiți factori de risc, cum ar fi vârsta sau sexul (incidența mai mare a cazurilor în rândul femeilor tinere poate fi legată de faptul că vaccinul a fost administrat cadrelor medicale, reprezentate majoritar prin femei tinere). Ca urmare, EMA consideră că beneficiile aduse de vaccinare sunt importante în comparație cu riscul de boală și deces prin infecția cu SARS-CoV-2. În același timp subliniază că cei vaccinați trebuie informați să solicite consult medical în cazul apariției simptomelor descrise în informațiile care insostesc vaccinul. La rândul lor, cadrele medicale trebuie să știe că debutul simptomatologiei sugerând  tromboze (venoase sau arteriale) neobișnuite ca localizare și prezența concomitentă a trombocitopeniei la 5-14 zile de la vaccinare pot reprezenta efectul advers al acesteia (înregistrat până acum numai la produsul AstraZeneca).

O nouă comunicare a EMA este așteptată pe 07.04.2021. Până atunci, mai multe informații, precum și recomandările Societății Britanice de Hematologie privind investigarea și abordarea terapeutică a acestor cazuri pot fi consultate în sursele menționate la referințele  bibliografice. 

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot 

Referințe bibliografice

  1. Greinachter A, Thiele T, Warkentin TE et al, A Prothrombotic Thrombocytopenic Disorder Resembling Heparin-Induced Thrombocytopenia Follwing Coronavirus-19 Vaccination, Research Square, DOI: 10.21203/rs.3.rs-362354/v1

  2. AstraZeneca COVID Vaccine: Clotting Disorder Mechanism Revealed? – Medscape – Apr 01, 2021,

https://www.medscape.com/viewarticle/948560?src=WNL_mdpls_210402_mscpedit_fmed&uac=80549HY&spon=34&impID=3288118&faf=1#vp_1

  1. British Society of Haematology, Guidance produced from the Expert Haematology Panel (EHP) focussed on syndrome of Thrombosis and Thrombocytopenia occurring after coronavirus Vaccination, 3 April 2021, https://b-s-h.org.uk/about-us/news/guidance-produced-from-the-expert-haematology-panel-ehp-focussed-on-syndrome-of-thrombosis-and-thrombocytopenia-occurring-after-coronavirus-vaccination/