Login Cont nou

Cum să fiu LaZiCuTot

22 aprilie 2021   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Să te menții permanent la curent cu progresele din domeniul specialității tale a devenit o provocare, în special pentru medicul de familie, a cărui activitate are un caracter complex prin varietatea patologiei întâlnite în practica cotidiană, dar și prin intervalul de vârstă al pacienților săi, care acoperă, în general, toate etapele vieții. În cele ce urmează, câteva propuneri care pot ușura acest proces.

O strategie este necesară

Fluxul constant al rezultatelor din domeniul cercetării și inovațiile tehnologice duc la transformări ale practicii medicale, a căror frecvență le face, adesea, greu de urmărit. Astfel, se apreciază că numai în anul 2020, volumul total al cunoștințelor medicale s-a dublat la fiecare 73 de zile, iar modificări care înainte durau 50 de ani, acum se produc în mai puțin de 3 luni. Luând în considerare și situația excepțională impusă de contextul pandemiei de COVID-19, precum și multiplele (și prea ades neclarele și contradictoriile) modificări privind normele de desfășurare a activității, stabilite prin politicile de sănătate publică, putem să înțelegem necesitatea elaborării și implementării unei strategii pentru actualizarea permanentă a informației medicale (și nu numai). Aceasta poate să însemne, de exemplu, parcurgerea publicațiilor medicale, participarea la conferințe și convorbirile cu colegii. Sunt toate utile, dar ca necesar de timp implică alocarea unor resurse importante. În plus, sintetizarea informației poate fi anevoioasă, iar modul de desfășurare al acestora este, in general, punctual. 

Ghidurile de bună practică medicală, o soluție la îndemană

Dincolo de aplicabilitatea lor în luarea unei decizii și îmbunătățirea calității îngrijirilor medicale, ghidurile sunt și un instrument util de informare, oferind acces la noutățile relevante din sfera diferitelor specialități medicale. Elaborate de experți, în urma evaluării dovezilor la zi în domeniu, ele oferă cea mai bună sinteză a ceea ce este considerat a fi standardul de aur în diagnosticarea și tratamentul diverselor patologii. Ca urmare, consultarea lor periodică poate fi o varianta eficientă de informare.

Desigur că valoarea ghidurilor existente nu este egală și selectarea celor adecvate este importantă. Astfel, vom avea în vedere, în primul rând, calitatea dovezilor pe care se bazează ghidul respectiv, dar și aplicabilitatea în specialitatea noastră. Structurarea informației într-un mod clar, ușor de urmărit constituie, de asemenea, un plus. 

Propunerea AMF-B

Luând în considerare cele de mai sus și bazându-se pe interesul exprimat de peste 300 de colegi din țară, echipa AMF-B a demarat discuțiile privind facilitarea accesului la o colecție importantă de ghiduri și protocoale utile în asistența medicală primară, obținând reducerea taxei pentru medicii de familie din România. Astfel, abonamentul anual costă 40 de lire sterline (în loc de 60) și oferă acces la:

  • versiunea electronică integrală a Guidelines, Guidelines in Practice și Guidelines for Nurses;

  • actualizările permanente ale celor peste 300 de algoritmi și protocoale utilizate de colegii noștri din Marea Britanie, publicate de The National Institute for Heath and Care Excellence (NICE) și alte organizații profesionale;

  • scheme clare, prietenoase, în format ușor de utilizat;

  • articole integrale, documentate, despre implementarea ghidurilor și protocoalelor;

  • module de learning;

  • webinarii la cerere, suținute de vorbitori cu renume.

Informația este în limba engleză.

Detalii despre procedura de înscriere găsiți aici: 

https://account.guidelines.co.uk/subscribe?sourcecode=GLNDAMFB3

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Acest material este destinat profesioniștilor din domeniul sănătății. Rolul lui este strict informativ, iar conținutul nu trebuie să înlocuiască raționamentul clinic personal sau pe cel al ghidurilor/recomandărilor locale cu privire la diagnostic și tratament.