Login Cont nou

Întreruperea tratamentului cu antidepresive

29 aprilie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Știm mai multe despre inițierea tratamentului cu antidepresive și mai puține despre cum să-l întrerupem în siguranță pentru pacient, atunci când nu mai este necesar. Aceasta este concluzia unei analize Cochrane publicată recent, care abordează problematica studiilor insuficiente în domeniu și a faptului că mulți pacienți continuă nejustificat tratamentul, mult timp peste durata medie recomandată de ghiduri.*

Prescrierea antidepresivelor și administrarea lor pe termen lung înregistrează o tendință globală ascendentă. Recomandările de bună practică medicală prevăd o durată a tratamentului cuprinsă între 6 și 12 luni după ameliorarea simptomelor sau de până la 2 ani în cazul în care există risc de recidivă. Cu toate acestea, studiile arată că există pacienți care continuă tratamentul pe perioade de timp mai mari, în 30-50% din cazuri acest lucru nefiind justificat din punct de vedere medical. Riscurile asociate administrării îndelungate se referă la tulburări de somn, câștig ponderal, disfuncții sexuale și manifestări gastrointestinale (diaree, constipație).

Autorii analizei Cochrane mentionate au trecut în revistă rezultatele a 33 de trialuri clinice randomizate, ce au inclus 4995 de participanți aflați în tratament cu antidepresive de cel puțin 6 luni, pentru tulburare depresivă recurentă (cel puțin două episoade de depresie în antecedente). În 13 din aceste studii, tratamentul a fost întrerupt brusc, în timp ce  în 18 întreruperea s-a făcut treptat, pe durata a patru săptămâni sau mai puțin. În acest context s-au urmărit: numărul cazurilor in care întreruperea tratamentului a decurs fără probleme, cele in care s-au înregistrat recidive, simptome de sevraj sau efecte adverse. În subsidiar s-au înregistrat simptomele depresive/anxioase, calitatea vieții, capacitatea de îndeplinire a rolurilor sociale și ocupaționale, precum și severitatea bolii. 

În patru studii s-a asociat terapie cognitiv comportamentală și într-unul singur întreruperea tratamentului a fost monitorizată de medicul de familie, conform recomandărilor primite din partea specialistului psihiatru, în toate celelalte procesul având loc în servicii specializate de psihiatrie. 

Concluziile autorilor au fost că datele înregistrate nu constituie dovezi suficiente în favoarea uneia sau alteia dintre metode, principala problemă fiind dificultatea în a face diferența între simptomele unei eventuale recidive și cele de sevraj. Acest lucru explică, de altfel și tratamentele de foarte lungă durată și recomandă ca obiectiv al studiilor viitoare identificarea cauzei simptomelor, sugerându-se descreșterea posologiei pe perioade mai lungi, de câteva luni, cu revenire asupra titrării mai fine a dozelor în cazul apariției simptomelor și nu reluarea imediată a tratamentului.

Relevanța pentru medicul de familie ar putea consta în îndemnul de a reevalua periodic și cu atenție pacienții aflați în tratament cu medicamente antidepresive pe perioade îndelungate de timp.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

*Van Leeuwen E, Driel ML, Horowitz MA et al, Approaches for discontinuation versus continuation of long‐term antidepressant use for depressive and anxiety disorders in adults, 22.04.2021, Cochrane Library, https://doi.org/10.1002/14651858.CD013495.pub2