Login Cont nou

Screening-ul hipertensiunii arteriale

6 mai 2021   |   LaZiCuTot → CumSăFac

U.S. Preventive Services Task Force a comunicat concluziile unei noi analize a datelor existente privind raportul risc/beneficiu în cazul screening-ului pentru hipertensiune arterială în rândul adulților cu vârste peste 18 ani, acuratețea măsurătorilor efectuate cu acest scop în cabinetul medical și a celorlalte metode de măsurare a tensiunii arteriale utilizate pentru confirmare.

Rezultatele sunt congruente cu cele publicate în urmă cu doi ani, organizația americană menținându-și recomandarea de screening pentru hipertensiunea arterială (HTA) în rândul tuturor persoanelor cu vârsta peste 18 ani, prin determinarea tensiunii arteriale (TA) la cabinet și necesitatea confirmării diagnosticului înaintea începerii tratamentului specific prin măsurători efectuate în afara acestuia. Se menționează, in acest sens, gradul înalt al dovezilor existente și relevanța pentru practica clinică din asistența medicală primară. Iată recomandările pe scurt:

Cine?

  • persoanele ≥ 18 ani, fără HTA cunoscută.

Cum?

  • masurarea TA în cabinet, urmată de confirmarea HTA prin măsurători efectuate în afara acestuia, înaintea începerii tratamentului (monitorizarea TA în ambulatoriu cu ajutorul dispozitivului de înregistrare automată a valorilor acesteia pe o perioadă de 12-24 de ore sau înregistrarea de către pacient a valorilor TA măsurată acasă cu ajutorul unui tensiometru electronic).

Bine de știut: în acest ultim caz, măsurătorile trebuie efectuate la nivelul arterei brahiale, în poziție șezând, după cinci minute de repaus, folosind un tensiometru validat și calibrat.

Cât de des?

  • persoane cu vârsta între 18-39 de ani, fără factori de risc și valori normale ale TA la determinările anterioare: la 3-5 ani;

  • persoane cu vârsta ≥ 40 de ani și toți cei cu factori de risc pentru HTA (obezitate, TA normal înaltă): anual.

Alte recomandări 

  • intervenții structurate pentru optimizarea alimentației și activității fizice în vederea prevenirii bolilor cardiovasculare la toți adulții cu factori de risc și fără;

  • utilizarea statinelor la adulți pentru prevenția primară a bolilor cardiovasculare;

  • efectuarea screening-ului HTA în rândul copiilor și adolescenților.

Mai multe recomandări și informații despre dovezile care stau la originea acestora pot fi găsite pe pagina de internet a organizației.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe bibliografice

  1. U.S. Preventive Services Task Force, Screening for Hypertension in Adults, 27.04.2021, https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/recommendation/hypertension-in-adults-screening

  2. US Preventive Services Task Force, Screening for Hypertension in Adults, US Preventive Services Task Force Reaffirmation Recommendation Statement, JAMA. 2021;325(16):1650-1656, doi:10.1001/jama.2021.4987

Acest material este destinat profesioniștilor din domeniul sănătății. Rolul lui este strict informativ, iar conținutul nu trebuie să înlocuiască raționamentul clinic personal sau pe cel al ghidurilor/recomandărilor locale cu privire la diagnostic și tratament.