Login Cont nou

Sănătatea digitală și bolile respiratorii

13 mai 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Între 3 și 4 iunie a.c. va avea loc Summit-ul Prezidențial al European Respiratory Society (ERS), un eveniment tradițional, care se desfășoară anual sub patronajul președintelui ales al organizației profesionale amintite, în jurul unei teme dincolo de sfera tradițională a medicinei respiratorii, cu scopul de a surprinde aspecte revoluționare ale gândirii în domeniu și formularea unor concluzii aplicabile în context clinic, pentru o mai bună îngrijire a pacienților. 

De ce sănătatea digitală?

Anul acesta, dialogul se va purta în jurul sănătății digitale, definită de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind “o zonă importantă a practicii medicale, ce folosește tehnologia informației și comunicațiilor pentru rezolvarea unor nevoi din sfera îngrijirii sănătății”.* Sănătatea digitală aduce avantaje pacienților, profesioniștilor din sănătate, dar și autorităților publice. Corect utilizate, mijloacele ei oferă o abordare personalizată a pacientului, centrată pe nevoile lui, ceea ce permite îmbunătățirea calității vieții acestuia și utilizarea mai eficientă a resurselor medicale, prin accentul pus pe integrare și prevenție. 

Segmentul de eHealth cel mai aglomerat în acest moment pare să fie cel al mHealth, definit ca ansamblul practicilor bazate pe folosirea telefoanelor mobile și a altor dispozitive wireless în activități legate de îngrijirea sănătății. Nu trebuie uitat însă că termenul de sănătate digitală include și domenii emergente, precum științele informatice avansate în gestionarea volumelor mari de date (big data), genomică și inteligență artificială.

Principalele sesiuni și cateva din temele propuse

  1. O lume virtuală: COVID-19 și modele noi de îngrijire a pacienților cu boli respiratorii, Reabilitarea pulmonară virtuală.

  2. Dispozitive mobile și aplicații: Cât de eficiente sunt pentru automonitorizare? Cum pot mijloacele digitale să îmbunătățească viața pacienților noștri? Probleme și soluții.

  3. Educația virtuală/multimoda și abilități de comunicare, Intervenții digitale pentru creșterea aderenței la tratament și educarea pacienților.

  4. Sănătatea digitală și inovații: Discriminarea digitală.

  5. Etică, echitate și norme: Reglementarea legislativă a resurselor digitale.

  6. Inteligența artificială și “big data”: Sisteme de suport decizional și managementul pacientului.

  7. Realism versus futurism: sesiune de dezbatere și concluzii.

Organizatorii promit varietate și interactivitate prin intermediul unei platforme virtuale personalizate. Participarea este gratuită. Programul complet poate fi consultat pe pagina de internet a evenimentului, unde există și posibilitatea înscrierii: https://www.ersnet.org/events/ers-presidential-summit-2021/

Recomandarea noastra:

  • How to care for and communicate with patients digitally – Hillary Pinnock, University of Edinburgh, 3 June, Theme III: Virtual/multimodal education, communication skills, 14:30, Panel discussion

Dr. Hillary Pinnock este medic de familie și profesor în cadrul Universității din Edinburgh, Usher Institute of Population Health Sciences and Informatics.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

*WHO guideline: recommendations on digital interventions for health system strengthening