Login Cont nou

Diagnosticul precoce al ischemiei miocardice

20 mai 2021   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Bolile cardiovasculare și, în special, cele de etiologie ischemică, reprezintă cauza majoră de moarte prematură la nivel mondial. România se înscrie pe harta de risc foarte înalt de boli cardiovasculare, patologie ce reprezintă o problemă de sănătate publică.

Ateroscleroza coronariană este responsabilă de apariția ischemiei miocardice în aproximativ 90% din cazuri.

Atunci când vorbim despre factorii de risc cardiovascular ne referim, în principal, la factorii ce duc la apariția și progresia aterosclerozei. Screening-ul factorilor de risc și, dacă este considerat necesar, al bolii coronariene ischemice (BCI), reprezintă una dintre soluțiile necesare pentru reducerea ponderii bolilor cardiovasculare.

Principalele situații întalnite în practică

Pacientul asimptomatic, fără istoric cardiac/BCI:

  • se va face screening-ul factorilor de risc și, în cazul în care pacientul se încadrează în categoria cu risc crescut, se poate decide efectuarea unor investigații, al căror obiectiv îl reprezintă identificarea afectării subclinice a organelor-țintă, în principal detectarea precoce a ischemiei miocardice (înainte de instalarea simptomatologiei) – de exemplu, prin teste de stres.

Pacientul asimptomatic, cu istoric cardiac/BCI:

  • pacientul are, de regulă, o schemă terapeutică și un plan de recuperare și analize/investigații periodice, care vor viza inclusiv obiectivarea ischemiei reziduale (mai ales în cazul în care există în istoric proceduri de revascularizare intervențională sau chirurgicală); se va urmări aderența pacientului la recomandările terapeutice făcute.

Pacientul simptomatic, fără istoric cardiac/BCI:

  • se vor evalua simptomele pacientului pentru a stabili dacă acestea pot fi corelate cu BCI și, în situația în care această există, pacientul va fi îndrumat către spital în regim de urgență (risc de sindrom coronarian acut).

Pacientul simptomatic, cu istoric cardiac/BCI:

  • la cea mai mică suspiciune de manifestare a bolii cardiace ischemice (durere toracică, dispnee, palpitații persistente, repetitive, care nu cedează la medicație), pacientul va fi îndrumat către spital (risc de sindrom coronarian acut).

Instrumente utile medicului de familie:

  • anamneza și examenul fizic;

  • analizele de rutină (colesterol, glicemie, etc.);

  • electrocardiograma (EKG), indicele gleznă/braț;

  • scorurile de risc.

Bine de știut

Electrocardiograma de rutină, efectuată la adultul asimptomatic, este foarte importantă deoarece:

  • poate evidenția eventuale blocuri de ramură, aritmii, modificări de fază terminală, hipertrofie ventriculară etc.

  • constituie un reper, în momentul în care pacientul devine simptomatic prin durere toracică (eventuale modificări în dinamică de ST);

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Acest material este destinat profesioniștilor din domeniul sănătății. Rolul lui este strict informativ, iar conținutul nu trebuie să înlocuiască raționamentul clinic personal sau pe cel al ghidurilor/recomandărilor locale cu privire la diagnostic și tratament.