Login Cont nou

Anafilaxia în prim plan 

10 iunie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

World Allergy Association (WAO) dedică intervalul cuprins între 13 și 19 iunie a.c. mai multor evenimente și publicații menite să marcheze Săptămâna Internațională a Alergiei. Tema acestui an este Anafilaxia, vizavi de care se dorește o sporire a gradului de conștientizare a populației și lumii medicale. 

În acest scop, organizația pune la dispoziție informații sub forma unui infografic și a unui webinar cu titlul SToP Anaphylaxis, care va avea loc pe 17.06.2021. Temele care vor fi abordate includ, printre altele: ghidul WAO privind anafilaxia, problematica accesului la autoinjectoarele cu adrenalină și reacțiile alergice  la vaccinurile COVID-19. 

Publicația oficială a organizației, World Allergy Organization Journal găzduiește, de asemenea, o serie de rezultate ale cercetărilor din domeniul alergiei, astmului, anafilaxiei și imunologiei clinice, dar și sinteze, recomandări de bună practică și documente de poziție menite să îmbunătățească calitatea îngrijirii pacienților. Am reținut câteva titluri: 

Ghidul de Anafilaxie al World Allergy Anaphylaxis

Publicat prima dată în 2011, ghidul a fost revizuit, astfel încât să cuprindă recomandările actuale. Adrenalina administrată intramuscular continuă să fie prima linie de tratament al anafilaxiei, cea mai severă formă clinică de alergie sistemică acută, a cărei incidența a înregistrat o creștere în ultimii ani.

Anafilaxia asociată vaccinurilor COVID-19. Declarația Comitetului de Anafilaxie al World Allergy Anaphylaxis 

Documentul conține recomandările adoptate prin consens internațional și oferă acces online la informația utilă profesioniștilor din domeniul medical pentru identificarea, evaluarea și managementul pacienților cu reacții alergice la vaccinurile COVID-19 sau istoric de alergie la una din componentele acestora.

Ar putea fi polietilen glicolul cauza anafilaxiei la vaccinurile COVID-19 bazate pe ARNm?

Cazurile de anafilaxie asociate cu administrarea vaccinurilor COVID-19 bazate pe ARNm sunt rare, iar mecanismul lor insuficient elucidat. Una din teoriile avansate propune polietilen glicolul ca posibilă cauza. Totuși, în lipsa unor dovezi clare, singura contraindicație valida a administrării acestui tip de vaccinuri ar fi reacția de hipersensibilitate imediată la polietilen glicol sau polisorbat. Pacienții cu istoric de anafilaxie neinvestigata trebuie să beneficieze de sfatul specialistului alergolog-imunolog.

Alergia și sensibilizarea la veninul de Hymenoptere în cazul adulților la risc

Un studiu care a urmărit să determine prevalența sensibilizării la veninul de Hymenoptere în cazul indivizilor la risc (vânători, pescari) și posibila legătură dintre severitatea reacțiilor la înțepătura și profilul Ig E al sensibilizării.

Caracteristicile clinice și managementul șocului anafilactic la mediile de contrast pe bază de iod folosite în contextul cateterizarii cardiace

Conform datelor prezentate, mortalitatea a fost mai mare în cazul pacienților cu implantare de pompă intră-aortică cu balon, iar pierderea stării de conștientă ca prima manifestare a anafilaxiei s-a asociat cu un prognostic nefavorabil. 

Urgențele alergice care survin în timpul zborului cu avionul 

O trecere în revistă a epidemiologiei, managementului și metodelor de prevenire a urgențelor alergice și exacerbarilor astmatice în timpul călătoriilor cu avionul, prezentate în scopul atragerii atenției asupra importanței acestor evenimente și măsurilor de preintaimpinare a lor. 

Mai multe informatii despre evenimentele organizate de World Allergy Association pot fi gasite pe pagina de internet a organizatiei.

Acces la cuprinsul complet al World Allergy Organization Journal .

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Acest material este destinat profesioniștilor din domeniul sănătății. Rolul lui este strict informativ, iar conținutul nu trebuie să înlocuiască raționamentul clinic personal sau pe cel al ghidurilor/recomandărilor locale cu privire la diagnostic și tratament.