Login Cont nou

Obezitatea cu profil metabolic normal

24 iunie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Un subiect controversat în lumea medicală îl reprezintă obezitatea cu profil metabolic normal, a cărei prevalență este estimată a fi între 3% și 22% în populația generală, fiind vorba despre persoane cu obezitate, dar fără disfuncții metabolice. Care este riscul cardiovascular al acestor pacienți? 

Obezitatea se asociază, de regulă, cu niveluri mari ale glicemiei, dislipidemie, rezistență la insulină, inflamație sistemică și valori crescute ale tensiunii arteriale. Cu toate acestea există o categorie de pacienți obezi cu profil metabolic normal, al căror risc cardiovascular constituie tema mai multor cercetări. 

Un exemplu îl reprezintă studiul prospectiv de cohortă publicat luna aceasta în Diabetologia, jurnalul oficial al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, care a inclus un număr de 381 363 de subiecți din UK Biobank* (baza britanică de date biomedicale folosită ca resursă pentru cercetare, care conține informațiile genetice și medicale a peste jumătate de milion de participanți): 55% cu obezitate fără anomalii metabolice, 9% cu obezitate și profil metabolic normal, 20% fără obezitate, dar cu disfuncții metabolice și 16% cu obezitate și disfuncții metabolice.  

Criteriile de includere în categoria subiecților cu obezitate și profil metabolic normal au fost mărimea indicelui de greutate corporală  30 kg/m2 și valorile normale a cel puțin patru din următorii parametri metabolici: tensiune arterială, proteină C reactivă, trigliceride, LDL-colesterol, HDL colesterol și hemoglobină glicozilată. 

La toți pacienții s-au urmărit, pe parcursul a 11,2 ani, incidența diabetului, a evenimentelor cardiovasculare aterosclerotice, insuficienței cardiace și bolilor respiratorii, ajustându-se factorii cu potențial contributiv: vârsta, sexul, originea etnică, educația, statusul socio-economic, fumatul, tipul de alimentație, frecvența și intensitatea activității fizice.

Sumarizând, rezultatele studiului au demonstrat că pacienții cu obezitate și profil metabolic normal au avut un risc substanțial mai mare de diabet, evenimente cardiovasculare, insuficiență cardiacă și boli respiratorii, precum și o mortalitate globală crescută, comparativ cu subiecții fără obezitate și profil metabolic normal. Peste o treime din pacienții cu obezitate și profil metabolic normal, care au rămas obezi au înregistrat disfuncții metabolice pe parcursul următorilor trei – cinci ani de la data începerii studiului, acumulând un risc suplimentar de evenimente cardiovasculare aterosclerotice. 

Aceste constatări sugerează că obezitatea cu profil metabolic normal pare să nu reprezinte un fenotip aparte, așa cum a fost considerată până acum, ci o etapă de tranziție spre obezitatea cu disfuncție metabolică și că managementul greutății trebuie recomandat tuturor pacienților cu obezitate, indiferent de profilul lor metabolic. * https://www.ukbiobank.ac.uk/

Dr. Cătălina Panaitescu

Referințe bibliografice

  1. Zhou, Z., Macpherson, J., Gray, S.R. et al. Are people with metabolically healthy obesity really healthy? A prospective cohort study of 381,363 UK Biobank participants. Diabetologia (2021), https://doi.org/10.1007/s00125-021-05484-6

  2. Stefan N, Häring H-U, Hu FB, Schulze MB (2013) Metabolically healthy obesity: epidemiology, mechanisms, and clinical implications. Lancet Diabetes Endocrinol 1(2):152–162,  DOI: 10.1016/S2213-8587(13)70062-7

  3. Lopez-Garcia E, Guallar-Castillon P, Leon-Muñoz L, Rodriguez-Artalejo F (2013) Prevalence and determinants of metabolically healthy obesity in Spain. Atherosclerosis 231(1):152–157, https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2013.09.003