Login Cont nou

De la chips la CHIP

1 iulie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Alimentația nesănătoasă pare să se asocieze cu o mai mare prevalență a hematopoiezei clonale cu potențial nedeterminat, o mutație genetică care reprezintă, conform studiilor recente, un factor de risc pentru evenimentele cardiovasculare adverse.

Celulele stem hematopoietice alcătuiesc o populație redusă de celule multipotente, cu capacitate de autoreînnoire pe toată perioada hematopoiezei. Această proprietate, deși le conferă calitățile și versatilitatea cunoscute, le face în același timp vulnerabile în fața efectului cumulativ al mutațiilor somatice, sub influența cărora se produce expansiunea lor clonală, numită hematopieză clonală cu potențial nedeterminat (clonal hematopoiesis of indeterminate potential – CHIP).

Prevalența CHIP crește cu vârsta, ajungând la 10% în rândul persoanelor peste 70 de ani, iar prezența ei se asociază cu un risc crescut pentru bolile oncologice ale sângelui și maladiile cardiovasculare.

În afară de vârstă, CHIP pare să fie mai frecventă și printre adulții cu alimentație nesănătoasă, așa cum sugerează rezultatele unui studiu observațional publicat în JAMA Cardiology la începutul acestei luni. Cei 44 111 participanți, cu vârste între 40 și 70 de ani, au fost recrutați în intervalul 2006-2010, iar evoluția lor urmărită până în luna mai a anului trecut. Au fost înregistrate de la început informațiile referitoare la istoricul lor medical, eventualele tratamente în curs, statusul de fumător, obiceiurile alimentare și alte elemente legate de stilul de viață. Un aport crescut de fructe și legume, împreună cu prezența redusă în alimentație a cărnii roșii, alimentelor procesate și excesului de sare au fost considerate elemente ale unei alimentații sănătoase. În funcție de media de consum raportată de participanți, aceștia au fost încadrați în trei grupuri: alimentație sănătoasă (consum de alimente sănătoase peste media raportată, consum de alimente nesănătoase sub media raportată), alimentație nesănătoasă (consum de alimente sănătoase sub media raportată, consum de alimente nesănătoase peste media raportată), alimentație de calitate medie (ceilalți). Majoritatea participanților (87,4%) s-au încadrat în această ultimă categorie, restul de 7,5% având o alimentație sănătoasă și 5,1% o alimentație nesănătoasă.

La 2507 (5,7%) dintre subiecți (din rândul tuturor celor incluși în studiu) a fost identificată CHIP, prevalența acesteia scăzând pe măsură ce tipul de alimentație s-a ameliorat de la nesănătoasă, la alimentație de calitate medie, respectiv alimentație sănătoasă.

Probabilitatea prezenței CHIP la cei cu alimentație nesănătoasă a fost apreciată ca fiind cu 25% mai mare comparativ cu ceilalți participanți, de unde și un posibil risc cardiovascular crescut. De menționat că acesta a fost mai mare în rândul celor cu alimentație nesănătoasă chiar și în absența CHIP.

Participanții care au raportat o alimentație sănătoasă au avut cele mai puține evenimente cardiovasculare pe parcursul unei perioade medii de observație de zece ani, dar rezultatul nu a fost statistic semnificativ.

Concluzia autorilor este că se poate susține probabilitatea ca o alimentație nesănătoasă să fie asociată cu o prevalența mai mare a CHIP și a evenimentelor cardiovasculare adverse și mortalității, acestea din urmă chiar independent de prezența CHIP.

Cu toate limitările sale, studiul completează ansamblul cercetărilor din domeniul factorilor de risc cardiovascular care demonstrează că o alimentație nesănătoasă produce modificări importante la nivelul epigenomului, cu inducerea aterosclerozei prin varii mecanisme (CHIP fiind numai unul dintre ele).

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe bibliografice

1. Bhattacharya R, Zekavat SM, Uddin M et al, Association of Diet Quality With Prevalence of Clonal Hematopoiesis and Adverse Cardiovascular Events, JAMA Cardiol. Published online June 9, 2021, doi:10.1001/jamacardio.2021.1678

2. Yang EH, Cardiovascular Disease Primary Prevention/Lifestyle Guidelines, Medscape, https://emedicine.medscape.com/article/2500031-overview