Login Cont nou

Rolul antibioticelor în apariția cancerului de colon

15 iulie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Antibioticele ar putea reprezenta un factor de risc pentru cancerul de colon în cazul persoanelor cu vârsta sub 50 de ani, o posibilă explicație fiind modificările produse la nivelul microbiomului. 

Prezentată în cadrul Congresului Mondial al Societății Europene de Oncologie Medicală despre Cancerul Colorectal, desfășurat la începutul acestei luni, ipoteza aparține unui grup de cercetători scoțieni. Aceștia au condus un studiu de tip caz-control (martor), prin folosirea datelor din asistența medicală primară existente la nivel de regiune (Scoția), ceea ce a însemnat aproape 8000 de cazuri de cancer colorectal și 30000 de cazuri martor (subiecți sănătoși). Concluzia lor este că administrarea de antibiotice pare să se asocieze cu o creștere a riscului de cancer de colon (nu și rectal) cu 49% în rândul persoanelor cu vârsta sub 50 de ani, adică exact acea categorie de vârstă cu prognostic rezervat, în mare parte din cauza diagnosticului tardiv (dat fiind că screening-ul este recomandat a se face după această vârstă). Tot la acești pacienți, durata administrării antibioticului care a părut să fie cel mai frecvent asociată cu dezvoltarea cancerului de colon a fost de 1-15 zile (odds ratio=1,55), relație care nu a fost observată la subiecții cu cancer de colon având ≥ 50 de ani în momentul diagnosticului. 

Deși nu se poate formula încă o concluzie fermă, opinia specialiștilor este că incidența în continuă creștere a cancerului colorectal (cca. 3% pe an în ultimele două decade) poate fi explicată inclusiv prin factori alimentari, consum de alcool, obezitate, dar și posibile modificări ale microbiotei secundare tratamentului antibiotic. Ca urmare, administrarea antibioticelor, în special în cazul copiilor și tinerilor, nu ar trebui să se facă decât strict în situațiile care acest lucru se justifică. 

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe bibliografice

  1. Davenport L, Antibiotic Linked to Rise in Early-Onset Colon Cancer? Medscape Medical News, Conference News, WCGC 2021, https://www.medscape.com/viewarticle/954225?src=WNL_mdpls_210709_mscpedit_wir&uac=80549HY&spon=17&impID=3495728&faf=1#vp_1