Login Cont nou

Evoluția metabolismului de-a lungul vieții, altfel decât ne-am fi așteptat

19 august 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Necesarul energetic și de nutrienți al organismului variază în funcție de mai multe caracteristici individuale și diverși factori ce pot interveni la un moment dat. Evoluția acestuia de-a lungul vieții a fost puțin investigată până acum și circulă in rândul populației generale teoria conform căreia lipsa de vitalitate resimțită și/sau câștigul ponderal înregistrat de unele persoane la 30, 40 de ani sau după menopauză, de exemplu, se datorează ”încetinirii metabolismului”.

Sunt importante, din acest punct de vedere, concluziile unui studiu publicat recent în Science,* care a inclus un număr de 6421 de persoane din 29 de țări, cu vârste cuprinse între 8 zile și 95 de ani, la care rata metabolică a fost estimată prin determinarea vitezei cu care moleculele de hidrogen și oxigen marcate din apa ingerată erau eliminate din organism prin urină. Rezultatele au indicat că energia necesară organismului crește după naștere, atinge un vârf la vârsta de un an, apoi începe să scadă cu cca. 3% pe an până la 20 de ani, după care rămâne relativ constantă până la aproximativ 60 de ani, când începe din nou să scadă (cu 0,7% pe an).

Relevanța atribuită de cercetători studiului este mai puțin legată de demontarea teoriei rolului pe care încetinirea metabolismului l-ar avea în câștigul ponderal înregistrat de unele persoane la jumătatea vieții, cât in marea variabilitate a ratei metabolice de-a lungul acesteia și a faptului că nu se suprapune cu etapele ”clasice”: pubertate, menopauză etc. Prezența unui vârf al ratei metabolice la vârsta de un an a constituit de asemenea o noutate.

Existența acestor ”categorii metabolice” diferite trebuie să se reflecte în practica clinică, în ceea ce privește recomandările legate de alimentație și activitatea fizică, precum și posologia medicamentelor, în special la vârstele extreme.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot 

*Pontzer H, Yamada Y, Sagayama H et al, Daily energy expenditure through the human life course, Science, 13 Aug 2021, Vol. 373, Issue 6556, pag. 808-812, DOI: 10.1126/science.abe5017