Login Cont nou

Varia (6)

24 august 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Răspunsul imun obținut prin vaccinarea anti COVID-19 ar putea fi mai slab în cazul persoanelor care fumează, comparativ cu al nefumătorilor.

Fumatul ar putea altera răspunsul imun obținut prin vaccinarea anti COVID-19

Ipoteza a fost lansată de un grup de cercetători japonezi, în urma unui studiu ce a inclus 378 de profesioniști din domeniul medical (255 femei, 123 bărbați), cu vârste cuprinse între 32 și 54 de ani, la care dozarea anticorpilor s-a efectuat la 91+/-15 zile după a doua doză de vaccin Pfizer/BioNTech, administrată la trei săptămâni față de prima.1 Subiecții mai în vârstă au avut titruri de anticorpi mai mici decât cei tineri, dar odată ajustată această variabilă nu s-au mai găsit alți factori de risc pentru un titru scăzut de anticorpi anti SARS-CoV-2 decât sexul masculin (posibil din cauza prevalenței mai mari a fumatului în rândul bărbaților) și fumatul.

Studiul este găzduit de medRxiv, ceea ce înseamnă că nu a fost încă revizuit pentru publicarea oficială, iar confirmarea teoriei necesită, desigur, studii suplimentare. Este totuși de reținut constatarea că foștii fumători au titruri mai bune de anticorpi față de fumători, ceea ce înseamnă că oprirea fumatului înainte de vaccinare ar putea fi benefică din acest punct de vedere.

Percepția publicului asupra gradului de profesionalism al unui medic pare să fie influențată de portul halatului alb

Introdus la mijlocul secolului al XIX-lea, în scopul prevenirii și reducerii infecțiilor nosocomiale, halatul alb a devenit rapid un simbol al respectabilității și profesionalismului medicilor. În zilele noastre el este mai puțin folosit, fiind înlocuit, în special în consultațiile ce se desfășoară in mediul extraspitalicesc, cu ținutele casual. Motivele țin de diverse aspecte, începând cu cel practic, până la perimarea rolului avut anterior în precizarea ierarhiei. Despre impactul lui asupra pacienților nu se știu însă foarte multe și după opinia autorilor unui studiu publicat recent în JAMA, cercetarea lor ar putea fi prima care explorează asocierile dintre genul, ținuta și poziția ierarhică, așa cum sunt ele percepute de public. Astfel, dintre cei 487 de subiecți incluși în studiu, majoritatea au apreciat experiența și profesionalismul medicilor purtând halate albe ca fiind superioare celor îmbracați casual, cu mențiunea că în cazul femeilor au existat atribuiri greșite de roluri (asistentă medicală, personal administrativ etc.). O limita clară a studiului, deși neidentificată ca atare de autori, o reprezintă faptul că subiecții și-au exprimat părerea în urma vizionării unor fotografii și nu a interacțiunii reale cu diverși medici. Ca urmare, probabil că nu va fi nevoie să revenim la halatul alb ca emblemă a profesiei noastre, ci doar să-i demontăm mitul, transformând felul în care îngrijim pacientul in oglinda experienței și profesionalismului fiecăruia dintre noi.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe bibliografice

1.Nomura Y, Sawahata M, Nakamura Y et al, Age and smoking predict antibody titres at 3 months after the second dose of the BNT162b2 COVID-19 vaccine, medRxiv, https://doi.org/10.1101/2021.08.06.21261590

2.Xun H, Chen J, Sun A et al, Public Perceptions of Physician Attire and Professionalism in the US, JAMA Netw Open. 2021;4(7):e2117779, doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.17779