Login Cont nou

Situațiile în care un elev poate fi scutit de prezența fizică în școală

16 septembrie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Medicii de familie, dar și de alte specialități, vor fi probabil solicitați, în această perioadă, să elibereze în cazul anumitor pacienți (elevi și membri de familie ai acestora), documente medicale justificative pentru desfășurarea procesului de învățământ în sistem online.

Documentul care reglementează criteriile în funcție de care se pot acorda aceste recomandări este Ordinul comun al Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, nr. 5196/1756 din 3.09.2021, publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 848/6.09.2021.*

Conform acestuia se disting trei situații, prevăzute în Articolul 5, alineatele (1) – (3):

 1. Preșcolarii/Elevii cu vârstă mai mică de 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu:

 • boli respiratorii cronice severe

 • boli cardiovasculare

 • obezitate severă

 • diabet zaharat tip I

 • boli inflamatorii

 • boli imune/ autoimune

 • boli rare

 • boli ereditare de metabolism

 • dizabilități

 • tratament imunosupresiv sau

 • alte afecțiuni cronice,

cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală.

 1. Elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare), cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

 1. Preșcolarii/Elevii care locuiesc împreună cu o persoană diagnosticată cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

Se poate oberva că, spre deosebire de prevederile legislative anterioare, acum abrogate, paleta diagnosticelor pentru care se poate acorda recomandarea menționată a fost restrânsă în cazul în care solicitarea se face în temeiul bolii unui membru al familiei.

Se mai precizează, în cadrul aceluiași articol, obligația conducerilor unităților de învățământ de a identifica, după caz, pentru preșcolarii sau elevii menționați mai sus, soluții pentru asigurarea procesului educațional (inclusiv online) și de a monitoriza fiecare caz în parte, precum și posibilitatea ca aceștia, precum și părinții lor, să poată fi consiliați de medicii specialiști și psihologii care îi au în îngrijire, cu privire la măsurile suplimentare necesare.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

*disponibil la:

https://www.edu.ro/sites/default/files/O%20R%20D%20I%20N%20comun%20ME%205.196_2021%20%2B%20MS%201.756_2021aprobare%20masuri%20organizare%20activitati%20scoli%20SARS-CoV-19.pdf