Login Cont nou

Noi dovezi despre importanța administrării de aspirină  la femeile cu risc de preeclampsie

30 septembrie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Preeclampsia este una din cele mai grave complicații ce pot surveni în timpul sarcinii, ea reprezentând a doua cea mai frecventă cauza de morbiditate și mortalitate materne. 

În acest context, US Preventive Services Task Force (USPSTF) a revizuit recomandările de tratament din 2014, întărind mesajul referitor la importanța administrării zilnice de aspirină în doză mică, începând cu săptămâna a 12-a de sarcină, tuturor femeilor gravide asimptomatice la risc și fără istoric de reacție adversă la administrarea de aspirina.* 

Inițiativa se bazează pe o recentă revizuire sistematică a datelor din 23 de trialuri clinice randomizate, ce au inclus 26 952 de gravide cu risc de preeclampsie și care au primit zilnic între 50 și 150 mg de aspirină, respectiv placebo. Dozele au variat (60 mg/zi în șase trialuri, 100 mg/zi în nouă și 150 mg/zi într-unul) deoarece nu există încă un consens cu privire la doza optimă eficientă pentru prevenirea preeclampsiei (și nici eventuala adaptare a acesteia la greutatea corporală). Ca urmare, cele 81 mg/zi recomandate de USPSTF nu au altă explicație decât faptul că aceea este forma sub care este disponibilă local aspirina în doză mică. Studii adiționale vor lămuri probabil și acest aspect, important pentru că se pare că aderența la tratament este mai mare atunci când doza de aspirina este mai mică. 

Sunt considerate a fi la risc femeile cu istoric de preeclampsie, hipertensiune arterială cronică sau diabet pregestational de tip 1 sau 2. De asemenea, riscul este considerat mare în cazul sarcinilor multiple sau rezultând din tehnici de reproducere asistată, obezității (IMC>30), bolilor autoimune și de rinichi. Alți factori asociați cu risc de preeclampsie sunt nuliparitatea, istoricul familial de preeclampsie și vârsta avansată a mamei (> 35 de ani). 

Nu au fost înregistrate asocieri semnificative între administrarea de aspirină și un risc mai mare de abruptio placentae, hemoragie postpartum sau hemoragie intracraniană fetală. 

O limită a revizuirii sistematice este lipsa stratificării între preeclampsia dinainte și după 37 de săptămâni, ceea ce ar fi fost important deoarece un trial controlat randomizat din 2017, ce a inclus un număr de 1620 de paciente a demonstrat efectul benefic al administrării de aspirină în doză mică în prevenirea preeclampsiei survenite înainte de 37 de săptămâni, dar nu și al celei la termen. 

Mecanismul prin care dozele mici de aspirină reduc riscul de preeclampsie al femeilor aflate în categoria la risc nu este complet elucidat. Probabil sunt responsabile efectul asupra biosintezei prostaglandinei și influența acesteia asupra trombocitelor, precum și acțiunea antiinflamatorie.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

*US Preventive Services Task Force, Recommendation Statement, Aspirin Use to Prevent Preeclampsia and Related Morbidity and Mortality, JAMA,  28.09.2021;326(12):1186-1191, doi:10.1001/jama.2021.14781