Login Cont nou

Un nou ghid de prevenție a bolilor cardiovasculare

7 octombrie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Societatea Europeană de Cardiologie a publicat recent un nou ghid de prevenție a bolilor cardiovasculare, care îl înlocuiește pe cel din 2016, demers necesar datorită progreselor făcute în domeniul capacității de predicție a riscului cardiovascular și actualelor opțiuni terapeutice. 

Noile recomandări înlocuiesc harta de risc cardiovascular fatal SCORE (Systematic Coronary Risk Estimation) cu un alt instrument de evaluare a riscului cardiovascular, de data aceasta fatal și nonfatal, aspect important atât la nivel individual, deoarece ia în considerare povara bolii asupra calității vieții pacientului, dar și la nivel populational, având relevanță pentru cei ce alcătuiesc politicile de sănătate publică. 

Evaluarea se face diferit, în funcție de categoria de vârstă căreia îi aparține pacientul, folosindu-se SCORE2 pentru populația între 40 și 69 de ani și SCORE2-OP (Older Persons) pentru cei  70 de ani. În acest ultim caz, estimarea riscului cardiovascular se face pe 5 și 10 ani, cu ajustarea celorlalți factori de risc întâlniți frecvent la această categorie de vârstă.

Ca și în cazul SCORE, SCORE2 și SCORE2-OP vizează persoanele aparent sănătoase. În ceea ce îi privește pe pacienții cu boli cardiovasculare documentate, aceștia sunt, ca și până acum, încadrați direct într-o categorie de risc înalt sau foarte înalt. 

SCORE2 și SCORE2-OP au fost proiectate pentru patru categorii de risc geografic, încadrarea țărilor făcându-se după cifrele de morbiditate și mortalitate prin boli cardivasculare raportate la Organizația Mondială a Sănătății. România rămâne, în continuare, în zona de risc foarte înalt.

Alte noutăți aduse de ghidul actual sunt:

  • înlocuirea colesterolului total cu valorile nonHDL colesterolului (diferența dintre colesterolul total și HDL colesterol), considerându-se că relația dintre acesta și riscul cardiovascular este mai bună decât în cazul LDL colesterolului;

  • stratificarea riscului în funcție de vârsta pacientului (< 50 de ani, 50 – 69 de ani și  70 de ani);

  • abordarea tratamentului în trepte, cu intensificare graduală, intenția fiind de adaptare mai ușoară la profilul și preferințele pacientului.

Textul original poate fi consultat aici:

https://academic.oup.com/eurheartj/article/42/34/3227/6358713,

Recomandăm, de asemenea, seria de webinarii despre controlul lipidic, găzduită de platforma SNMF, în cadrul cărora este prezentat și noul ghid de prevenție cardiovasculară:  https://emc.formaremedicala.ro/importanta-controlului-corect-al-parametrilor-lipidici-cum-cu-ce-si-de-ce/

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

(material realizat cu sprijinul dr. Daniela Mihaela Baltă, medic primar medicină de familie, șef de lucrări la Catedra de Medicina Familiei din cadrul UMF “Carol Davila”, București)