Login Cont nou

Raport preliminar despre administrarea combinată a dozelor de rapel în cazul vaccinării antiCOVID-19

21 octombrie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Un studiu american în derulare, ale cărui date preliminarii au fost publicate săptămâna trecută, se alătură celor europene în baza cărora, pe vechiul continent se practică deja, în anumite situații, administrarea dozelor de rapel cu seruri heterologe în cadrul vaccinării împotriva infecției cu SARS-CoV-2.* 

Publicat pe medRxiv și nerevizuit încă de referenți externi (inter pares), studiul a inclus 458 de participanți din zece centre naționale, cu schemă completă de vaccinare prin utilizarea unuia din cele trei vaccinuri aprobate pe teritoriul S.U.A.: Moderna, Johnson&Johnson, Pfizer-BioNTech. Grupurile au inclus fiecare în jur de 150 de participanți, fără istoric de infecție cu SARS-CoV-2, din rândurile cărora au fost alese prin repatrizare aleatorie 50 de persoane, cărora li s-a administrat doza de rapel cu ser homolog sau heterolog, în diverse combinații. Fără a intra în alte amănunte,  grupurile care au primit doza de rapel cu același vaccin din schema inițială de vaccinare au avut o creștere a titrului de anticorpi (măsurat cu 24 de ore înainte și în zilele a 15-a și a 29-a) de 4 până la 20 de ori, în timp ce la grupurile cărora li s-a administrat ser heterolog, creșterea a fost de 6 – 76 de ori. Persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson, care au primit doza de rapel cu unul din cele două vaccinuri pe baza de ARMm au avut cele mai mari creșteri ale titrului de anticorpi. 

În ceea ce privește reacțiile secundare adverse, la majoritatea participanților acestea au fost cele obișnuite (durere la locul administrării, oboseală, cefalee, mialgii), au avut intensitate moderată și s-au remis complet.

Studiul nu a urmărit evoluția infectarilor cu SARS-CoV-2, astfel încât nu se pot formula concluzii cu privire la superioritatea uneia sau alteia dintre combinațiile folosite din acest punct de vedere. 

Rezultatele sunt preliminarii, cercetarea urmând să se deruleze pe parcursul unui an, răstimp în care autorii speră să aprofundeze datele referitoare la amploarea și durata răspunsului imun în toate situațiile luate în studiu. 

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

*Atmar RL, Lyke KE, Deming ME et al, Heterologous SARS-CoV-2 Booster Vaccinations – Preliminary Report, medRxiv, October 13, 2021, https://doi.org/10.1101/2021.10.10.21264827