Login Cont nou

Prevederile legislative actuale referitoare la recomandarea  cursurilor în sistem online pentru elevi și preșcolari

11 noiembrie 2021   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Condițiile în care preșcolarii, respectiv elevii, pot beneficia de cursuri în sistem online sunt prevăzute în cadrul Ordinului comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, interimar, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, nr. 5338/1082, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 942/1.10.2021.

Astfel, în cadrul Articolului 5 se menționează: 

(1) Preșcolarii/Elevii cu vârstă mai mică de 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală.

(2) Elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare), cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

(3) Preșcolarii/Elevii care locuiesc împreună cu o persoană diagnosticată cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă, pe baza declarației pe propria răspundere a părinților.

(4) Pentru preșcolarii/elevii menționați la alin. (1), (2) și (3), conducerile unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional, inclusiv online.

Bine de știut: referitor la punctul (3) – când se solicită cursuri online pentru preșcolarii, respectiv elevii care locuiesc împreună cu o persoană cu anumite afecțiuni, actualul ordin precizează care sunt acestea: ”persoană diagnosticată cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare)” și nu solicită decât declarația pe propria răspundere a părinților. Această prevedere este diferită de cea anterioară, în care patologia respectivă nu era menționată, specificându-se doar ”persoană care face parte dintr-un grup de risc” și în care era necesară recomandarea medicului curant. 

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referinte bibliografice

Ordinul comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, interimar, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, nr. 5338/1082, Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 942/1.10.2021, pag. 4 – 9

https://www.edu.ro/sites/default/files/O%20R%20D%20I%20N%20comun%20ME%205.338_2021%20%2B%20MS%201.082_2021aprobare%20masuri%20organizare%20activitati%20scoli%20SARS-CoV-19.pdf