Login Cont nou

Varia (7)

11 noiembrie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Extinderea recomandării de vaccinare împotriva hepatitei cu virus B. Riscul de hemoragie digestivă la pacienții tratați concomitent cu inhibitori selectivi ai recaptării de serotonină și antiinflamatorii nonsteroidiene. Bolile hepatice ar putea crește riscul de patologie cardiovasculară.

Centrul american de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) susține, prin intermediul experților săi (Advisory Committee on Immunization Practices – ACIP), extinderea recomandării de vaccinare împotriva hepatitei cu virus B la adulții nevaccinati în vârstă de până la 59 de ani (inclusiv). Adoptată la începutul acestei luni, recomandarea o completează pe cea precedentă, care limita indicația de vaccinare numai în rândul adulților nevaccinati considerați a fi la risc înalt: expunere profesională, hepatită cu virus C, boală cronică de ficat, boală de rinichi în stadiile terminale, relații sexuale cu risc, infecție cu HIV, călătorie în zone cu prevalență mare a hepatitei cu virus B. Pot fi însă vaccinate, la cerere și persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Sursa: Hicks L, ACIP Recommends Universal HBV Vaccination for Adults Under 60, Expands Recommendations for Vaccines Against Orthopoxviruses and Ebola, Medscape Medical News, https://www.medscape.com/viewarticle/962310?uac=80549HY&faf=1&sso=true&impID=3772845&src=wnl_edit_tpal

Prezentată la întâlnirea științifică anuală a Colegiului American de Gastroenterologie și bazându-se pe concluziile a zece studii diferite, comunicarea cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Creighton (Omaha, Nebraska) atrage atenția asupra riscului de hemorgie digestivă la pacienții tratați concomitent cu inhibitori selectivi ai recaptarii de serotonină (citalopram și escitalopram, fluoxetină, paroxetină, sertralină ș.a.) și antiinflamatorii nonsteroidiene și recomandă ca, atunci când acest lucru nu poate fi evitat, să se adauge schemei de tratament un inhibitor de pompă de protoni.

Sursa: Brooks M, In people on NSAID’s, SSRI Antidepressant May Further Up Risk of GO Bleeding, American College of Gastroenterology (ACG) 2021 Annual Scientific meeting, https://www.medscape.com/viewarticle/962101

Un studiu britanic apărut pe medRxiv, deci premergător revizuirii și tipăririi, formulează ipoteza unui posibil risc crescut al pacienților cu boli hepatice de a dezvolta patologie cardiovasculară. La această teorie autorii au ajuns în urma evaluării datelor înregistrate, în intervalul 1998 – 2020, în fișele electronice a aproximativ 4 milioane de pacienți adulți cu vârsta ≥ 30 de ani, din regiuni geografice diferite, având: boală alcoolică a ficatului, hepatită autoimună, infecție cronică cu virus hepatitic B, infecție cronică cu virus hepatitic C sau ficat gras nonalcoolic. 

Au fost analizate diferențele regionale privind incidența a 17 caracteristici specifice bolilor cardiovasculare la pacienți cu sau fără patologie hepatică. Asocierea biomarkeri/comorbidități/risc cardiovascular la pacienții cu afectare hepatică a fost estimată cu ajutorul modelelor de analiză Cox. Pentru fiecare entitate patologică hepatică s-au estimat anii potențiali de viață pierduți prin boli cardiovasculare și s-au făcut comparații între cei cu, respectiv fără afectare cardiovasculară. 

Rezultatele au arătat variații geografice, sugerând necesitatea unei abordări regionale în vederea asigurării accesului la screening și tratament. 

Sursa: Chang WH, Mueller SH, Chung SC et al, Increased burden of cardiovascular disease in people with liver disease: unequal geographical variations, risk factors and excess years of life lost, medRxiv, https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.10.07.21264705v1

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot