Login Cont nou

Unitate pentru salvarea antibioticelor!

18 noiembrie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

18 noiembrie marchează, în fiecare an, Ziua Europeană de Conștientizare cu privire la Utilizarea Antibioticelor, o inițiativă a Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC). 

Adresat atât publicului larg, cât și profesioniștilor din domeniul sănătății, proiectul are menirea de a atrage atenția asupra riscului de rezistență microbiană creat de prescrierea excesivă și/sau inadecvată a antibioticelor. 

Datele arată că 80 – 90% din totalul prescripțiilor de antibiotice provine din asistența medicală primară. Există, desigur, explicații pentru acest lucru, care țin, în principal, de dificultățile de stabilire a diagnosticului preponderent pe baza observațiilor clinice (ceea ce conferă adeseori medicului un sentiment de nesiguranță), precum și de modul în care sunt percepute așteptările pacienților. Legat de acest ultim aspect, ECDC atrage atenția că este necesară îmbunătățirea comunicării, deoarece este dovedit că sfaturile medicale oferite cu competență și profesionalism influențează percepțiile și atitudinea pacienților față de boală și așteptările pe care aceștia le au vizavi de un eventual tratament cu antibiotice.

Mesajul ECDC capătă o relevanță aparte în contextul pandemic actual, care a favorizat prescrierea în exces de antibiotice, de cele mai multe ori inadecvată și nejustificată, atât la bolnavi, cât și la contactii sănătoși (!) Ca urmare, tema evenimentului organizat în acest an este : “ În timpul COVID-19, să nu uităm de rezistența microbiană! Unitate pentru salvarea antimicrobienelor!”, ceea ce, dincolo de reamintirea riscului de rezistență microbiană, poate fi înțeles în sensul necesității unui mesaj comun adresat pacienților și al unui comportament de prescriere responsabil și unitar al întregului corp medical. 

Mai multe date și materiale informative, inclusiv rapoartele despre rezistența microbiană și consumul de antibiotice în Uniunea Europeană, pot fi găsite pe pagina de internet a ECDC: https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/european-antibiotic-awareness-day-eaad-2021

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot