Login Cont nou

Renuțarea la fumat în rândul pacienților: resurse pentru profesioniștii în sănătate

25 noiembrie 2021   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Conform celor mai recente rezultate ale studiului Global Adult Tobacco Survey1, 5.63 milioane de români cu vârsta de peste 15 ani fumează. Mai mult, între 2011 și 2018 s-a înregistrat o creștere relativă a prevalenței fumatului de 27% în rândul femeilor. Acest aspect are efecte negative importante asupra sănătății femeilor și a copiilor, consumul de tutun în timpul sarcinii și după naștere având nenumărate efecte adverse pe termen lung2. Dintre fumătorii care s-au prezentat la medic în ultimul an, doar 57.1% au fost sfătuiți să renunțe la fumat.

Medicii pot avea un rol decisiv în încercarea pacienților de a renunța la fumat3. Aceast articol include resurse destinate profesioniștilor în sănătate care își doresc să abordeze subiectul renunțării la fumat cu pacienții lor. Resursele au fost dezvoltate de către cercetători din cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai în parteneriat cu cercetători din alte trei universități americane (Michigan State University, Wake Forest School of Medicine, University of Michigan) și cuprind:

1. Aplicația pe mobil Împreună Fără Fum – aflată în etapa de testare

Scurtă descriere: Aplicația pe mobil în sistem de operare Android este destinată femeilor care își doresc să renunțe la fumat în timpul sarcinii cu ajutor din partea unei persoane apropiate. Femeile însărcinate fumătoare și persoanele lor de sprijin (partenerul, sora, prietena lor cea mai bună, etc) își instalează aplicația și explorează împreună informații, idei și activități pentru renunțarea la fumat.

Ce înseamnă că aplicația este în testare? Femeile însărcinate fumătoare și persoanele lor de sprijin folosesc aplicația mobilă Împreună Fără Fum și ne spun cum le-a influențat experiența legată de renunțarea la fumat și cea de susținere a unei viitoare mame fumătoare, iar noi îmbunătățim aplicația pe baza experienței lor pentru alte viitoare mame și persoanele lor de sprijin.

Descărcați materialele pentru diseminare în cabinete și clinici: bit.ly/iff-materiale

Link pentru pacienți: www.impreunafarafum.publichealth.ro

Link către aplicație: bit.ly/iff-app

2. Ghidul de consiliere comportamentală bazat pe creșterea motivației și rezolvarea problemelor: Renunțarea la fumat în timpul sarcinii

Scurtă descriere: Ghidul a fost dezvoltat cu intenția de a servi drept sprijin practicienilor în sănătate care care aleg să includă în agenda lor de lucru schimbarea comportamentală. Pentru a facilita schimbarea comportamentală, manualul propune utilizarea a două abordări care au primit în ultimele decenii o puternică susținere științifică în ceea ce privește declanșarea, facilitatea și menținerea schimbării comportamentale: Interviul Motivațional și Terapia Prevenirii Recidivelor.

Link către material: http://www.editura.ubbcluj.ro/bd/ebooks/pdf/2902.pdf

3. Material informativ cu privire la țigările electronice și produsele cu tutun încălzit

Scurtă descriere: Tot mai mulți fumători utilizează țigări electronice si produse cu tutun încălzit. Pe lângă aceștia, un număr din ce în ce mai mare de minori sau tineri nefumători le folosesc. Percepțiile și cunoștințele despre țigările electronice și produsele cu tutun încălzit, atât în rândul populației generale, cât și în rândul personalului medical au o mare varietate, și includ informatii incorecte si mituri. Deocamdată, nu există un consens clar nici în lumea științifică legat de riscurile, beneficiile și efectele utilizării acestor produse asupra consumului de tutun și asupra sănătății.

Link către material: https://drive.google.com/file/d/1ami2p4K5zLRQxpZNJqW6Igu3DR5VwqBJ/view

Oana Blaga

Departamentul de Sănătate Publică, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Romania

1 Informațiile sunt preluate din studiul Global Adult Tobacco Survey Romania (2018), rezultatele fiind disponibile în întregime aici: www.insp.gov.ro/sites/cnepss/gats-romania-2018

2 Cnattingius, Sven. „The epidemiology of smoking during pregnancy: smoking prevalence, maternal characteristics, and pregnancy outcomes.” Nicotine & tobacco research 6, no. Suppl_2 (2004): S125-S140.

3 Larzelere M. And Williams D. Promoting smoking cessation. Am Fam Physician. 2012 Mar 15;85(6):591-598.