Login Cont nou

Medicamente de evitat

16 decembrie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Revista medicală franceză Prescrire a publicat recent, pentru al zecelea an consecutiv, “lista neagră” a medicamentelor cu potențial nociv pentru sănătatea pacienților. Deși se referă la medicamente prescrise și vândute în Franța, ni s-a părut utilă prezentarea acestui demers.

Medicamentele care figurează pe această lista au fost grupate în patru categorii: cele al căror risc de administrare depășește beneficiile; altele, considerate “depășite” de medicamentele mai noi și cu eficacitate mai bună, apoi cele prea noi pentru a fi folosite în locul unor medicamente mai vechi pe piața farmaceutică, dar care funcționează; în sfârșit, cele al căror efect este egal cu al unui placebo dar pot avea, în schimb, reacții secundare adverse grave.

Mai jos sunt câteva exemple, în funcție de specialitatea medicală în care sunt prescrise de obicei.

Cardiologie

 • trimetazidina – recomandată în angina pectorală, cu efect simptomatic modest în testele de efort, predispune la sindroame parkinsoniene și trombopenie;

 • ivabradina – fără avantaje în tratamentul anginei și nici în al insuficienței cardiace, predispune la efecte cardiovasculare adverse (tulburări ale ritmului cardiac, infarct de miocard);

 • bezafibratul, ciprofibratul și fenofibratul – fără efect asupra prevenției cardiovasculare, se însoțesc frecvent de manifetsari adverse cutanate, hematologice și renale. 

Boli infecțioase

 • moxifloxacina – predispune la riscuri importante, de tipul sindromului Lyell, hepatitelor fulminante, efectelor adverse cardiovasculare.

Dermatologie

 • pimecrolimul – imunodepresor folosit în tratamentul eczemei atopice, predispune la cancere de piele și limfoame;

Gastroenterologie

 • diosmectita – de evitat, din cauza conținutului natural de plumb (efecte neurologice, hematologice, renale și cardiovasculare, proporționale cu doza) și a faptului că modifică aspectul scaunelor fără să aibă efect asupra pierderilor lichidiene și riscului de deshidratare;

 • domperidona – risc de tulburări de ritm cardiac și moarte subită, eficacitate redusă asupra refluxului gastro-esofagian, senzației de greață și varsăturilor.

Neurologie

 • Ginkgo biloba – fără eficacitate demonstrată în tratamentul tulburărilor cognitive ale adultului vârstnic sau insuficiența venoasă, favorizează în schimb hemoragiile, tulburările digestive și/sau de ritm cardiac, reacțiile de hipersensibilitate.

 • memantina, donepezilul, rivastigmina – folosite în tratamentul bolii Alzheimer, au eficacitate minimă și tranzitorie, expunand în schimb la efecte indezirabile grave, inclusiv prin interacțiuni medicamentoase, riscul fiind disproporționat în raport cu beneficiul încetinirii evoluției bolii (eficacitate considerată modestă).

ORL

 • phenilephrina, psuedoefedrina, xylometazolina – administrate pe care nazală sau sistemică, expun la tulburări cardiovasculare grave, cu potențial letal (pusee hipertensive, accidente vasculare cerebrale, tulburări de ritm cardiac), riscul fiind disproporționat față de beneficiul ameliorării unor simptome tranzitorii, cum sunt cele din răceala comună.

Pneumologie

 • ambroxolul, bromhexina – nu au eficacitate clinică demonstrată mai mult decât cea a unui efect placebo, dar cresc riscul de reacție anafilactică și manifestări cutanate grave, de tipul eritemului polimorf, sindromului Stevens – Johnson și sindromului Lyell.

 Reumatologie

 • meloxicamul, piroxicamul și tenoxicamul – din cauza efectelor secundare adverse la nivel digestiv și cutanat (sindrom Stevens – Johnson, sindrom Lyell), în condițiile în care eficacitatea lor nu este superioară altor antiinflamatoare nonsteroidiene cu potențial de efecte secundare adverse mai mic;

 • coxibii (celecoxib, etoricoxib) – expun la accidente cardiovasculare (tromboză și infarct de miocard), tulburări cutanate

 • diclofenacul – administrat oral, predispune într-un grad mai mare la decesele de cauză cardiovasculară, comparativ cu alte antiinflamatoare nonsteroidiene la fel de eficiente. 

Lista completă, cu referințele bibiografice în baza cărora s-au făcut recomandările respective și sugestiile de înlocuire a medicamentelor considerate la risc poate fi consultată aici: https://www.prescrire.org/Fr/3/31/63847/0/NewsDetails.aspx

De reținut că lista suferă modificări în fiecare an, criteriile în baza cărora se face revizuirea ei ducând uneori la reincluderea unor medicamente. Așa este cazul acum, de exemplu, al cimetidinei, în legătură cu care s-a considerat că în prezent, deși bilanțul efectelor secundare adverse este mare, reprezintă singurul antihistaminic H2 disponibil în Franța într-o formă adaptată administrării sugarilor cu reflux gastro-esofagian. 

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Acest material este destinat profesioniștilor din domeniul sănătății. Rolul lui este strict informativ, iar conținutul nu trebuie să înlocuiască raționamentul clinic personal sau pe cel al ghidurilor/recomandărilor locale cu privire la diagnostic și tratament.