Login Cont nou

Cum îmbătrânesc supereroii

22 decembrie 2021   |   LaZiCuTot → Actualități

Povesteam anul trecut, pe vremea aceasta, despre tradiția The British Medical Journal de a publica, în preajma Crăciunului, o suită de articole cu rezultate ale unor cercetări năstrușnice, realizate însă după protocoale științifice (aproape) serioase. Ne amuzăm și anul acesta cu o analiză a factorilor de risc asociați stilului de viață al supereroilor  din universul Marvel.

Estimând că cei mai mulți dintre supereroii desenelor animate create de studiourile Marvel au vârste cuprinse între 30 și 55 de ani, autorii studiului menționat au socotit oportună evaluarea avantajelor și riscurilor oferite de stilul lor de viață, în încercarea de a anticipa felul în care aceștia vor evolua pe măsură ce vor îmbătrâni.

 Observațiile au fost făcute prin examinarea a 24 de filme Marvel produse între anii 2008 (Iron Man) și 2021 (Black Widow), cu selectarea a cinci personaje considerate reprezentative pentru categoria de supererou în ceea ce privește vârsta, genul, etnia și superputerile: Iron Man, Hulk, Black Widow, Black Panther și Spiderman. În paginile revistei puteți descoperi analiza profilului fiecăruia.* Aici vom trece în revistă doar câteva din atuurile și riscurile comune pentru sănătatea lor viitoare, conferite de stilul de viață actual. 

Astfel, un aspect pozitiv este considerat faptul că toți supereroii practică exerciții și au activitate fizică susținută, ambele asociate cu îmbătrânirea sănătoasă. De remarcat că și cele mai serioase conversații dintre ei – inclusiv cele referitoare la salvarea planetei – au loc în picioare sau în timp ce merg, ceea contribuie la combaterea sedentarismului și creșterea șanselor de longevitate.

Niciunul dintre ei nu fumează și nu consumă excesiv alcool. Cu excepția lui Hulk, toți sunt normoponderali.

Altele caracteristici comune sunt optimismul, reziliența și sentimentul datoriei și al scopului în viață, toate trei asociate cu îmbătrânirea sănătoasă. La fel de important în acest sens sunt și angajamentul și coeziunea lor sociale, ambele cu rol dovedit în reducerea riscului de demență. 

În ceea ce privește riscurile din viața unui supererou, acestea se referă la expunerea la zgomote puternice (explozii intergalactice, coliziuni planetare) și traumatisme craniene repetate, ceea ce poate determina pierderea auzului, respectiv afectare cognitivă și demență. Specificul activităților lor curente implică probabilitatea ca oricare dintre ei să sufere o accidentare majoră, cu risc de dizabilitate temporară sau permanentă. 

De menționat că în lipsa unor date de referință privind influența superputerilor asupra procesului de îmbătrânire, acestea nu au fost evaluate nici ca risc, nici ca efect protector. 

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

*Fox TS, Reid N, Tornvall I et al, Anticipating the ageing trajectories of superheroes in the Marvel cinematic universe, https://doi.org/10.1136/bmj-2021-068001, 13.12.2021