Login Cont nou

Ventilarea corectă a cabinetului medical

13 ianuarie 2022   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Un subiect la care ne gândim, poate, mai puțin, dar care în condițiile propagării rapide a tulpinii Omicron, cu grad mare de contagiozitate, ar trebui avut în vedere, mai ales in sezonul rece.

De câte ori trebuie deschise ferestrele? Ce fac dacă în cabinet sau în sala de așteptare nu există ferestre? Cum pot ști dacă ventilația este adecvată? Acestea au fost câteva din întrebările la care a încercat să răspundă textul apărut recent în publicația franceză La Revue du Practicien și din care am reținut câteva elemente.

În mod clasic, într-un spațiu dat, fluxul de aer (ventilația mecanică controlată) se formează prin tranzitul acestuia între o sursă de intrare (pentru aerul proaspăt) și o sursă de evacuare (pentru aerul viciat). Spațiile moderne au, de regulă, un singur ventilator, care extrage aerul viciat și permite intrarea celui curat prin porți de intrare concepute special în acest scop și amplasate, de regulă, în opoziție cu ventilatorul. Ce facem însă noi, majortatea, care ne desfășurăm activitatea în clădiri vechi, neadaptate? Deschidem periodic ferestrele și ușile și controlăm numărul de ocupanți ai unei încăperi, astfel încât să putem asigura ventilația necesară și obligatorie. Orientativ, Codul muncii francez recomandă ca debitul minim de aer proaspăt care trebuie asigurat pentru fiecare ocupant al unei încăperi să fie de 25m3/ora în cazul cabinetului de consultații și de 18m3/ora pentru sala de așteptare. 

Verificarea eficienței ventilației se poate face prin măsurarea concentrației de COcare, în interior, nu trebuie să depășească 1000 ppm în condiții normale. Datorită contextului pandemic, autoritățile franceze au modificat însă pragul, la 800 ppm. Determinarea concentrației de CO2 într-o încăpere se poate face cu ajutorul unor aparate, al căror preț modic este de 50 de euro și care se bazează pe tehnologia NDIR (non dispersive infrared). 

Mai rămâne de înfrânt ”curentita” legendară a unui număr important din pacienții noștri!

Dr. Cătălina Panaitescu

Referințe bibliografice

1.Deleclos L, Jung O, Votre cabinet est-il bien ventilé ?, La Revue du Practicien, 2022, https://www.larevuedupraticien.fr/article/votre-cabinet-est-il-bien-ventile?utm_medium=gms_RDP&utm_source=email&utm_campaign=Actus+03%2F01%2F2220220103&emst=g0EzgeMkzE_24839_3793787_5#xtor=EREC-1-[NL_Actu]-20220103

2.Haut Conseil de la Santé Publique, Actualisation des recommandations relatives aux unités mobiles de filtration de l’air intérieur, 21.05.2021, https://www.hcsp.fr/explore.cgi/avisrapportsdomaine?clefr=1091, accesat 11.01.2022