Login Cont nou

4 februarie – Ziua mondială de luptă contra cancerului. Mic ghid de acțiune

3 februarie 2022   |   LaZiCuTot → CumSăFac

În fiecare an, ziua de 4 februarie marchează Ziua mondială de luptă contra cancerului, ca parte a campaniei mondiale de creștere a gradului de informare în legătură cu problematica oncologică.

Cu această ocazie, diversele organizații și societăți profesionale desfășoară activități menite să promoveze, în rândul populației, strategiile de prevenire și combatere a acestei boli, atrăgând în același timp atenția decidenților politici asupra importanței asigurării unui acces egal al pacienților la metodele de tratament moderne. De aici și deviza aleasă, “Close the care gap”, greu de tradus exact în limba română, dar care este un îndemn pentru asigurarea accesibilității și continuității în îngrijirea acestor pacienți. 

Ca prim pas, campania propune înțelegerea și recunoașterea inechității care există în prezent, în toate sistemele de sănătate, indiferent de nivelul de dezvoltare economică al unei țări. Spre deosebire de inegalitate, care în sănătate înseamnă acces inegal la resursele existente, inechitatea se referă la diferențele nejustificate în ceea ce privește îngrijirea medicală a diferitelor grupuri populationale și care pot fi legate, de exemplu, de o serie de determinanți sociali (vârstă, gen, populație minoritară, statut socio-economic, mediu de viață – urban/rural s.a.). Pe pagina de internet a campaniei – www.worldcancerday.org – pot fi găsite exemple concrete în acest sens, precum și diverse materiale și idei pentru cei care vor să se implice. Iată câteva dintre acestea:

  • actualizați-vă paginile de pe platformele de socializare online cu imaginea de profil a campaniei;

  • creați o postare cu această tema sau puneți un link spre un articol de specialitate;

  • inițiați un dialog cu colegii/prietenii/pacienții despre subiectul acesta;

  • dispuneți în sala de așteptare a cabinetului pliante și postere cu informații destinate pacienților: strategii de prevenție, reacții adverse posibile ale diverselor tratamente, date de contact ale asociațiilor de pacienți (vedeți, în acest sens, rubrica InfoPac);

  • trimiteți pe adresa plan.cancer@ms.ro observații și completări la proiectul de Plan Național de Combatere al Cancerului (disponibil aici: http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2022/01/Plan-National-de-Combatere-a-Cancerului.pdf).

Bine de știut

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot