Login Cont nou

Influența stilului de viață asupra debutului și progresiei bolii Parkinson

3 februarie 2022   |   LaZiCuTot → Actualități

Boala Parkinson este considerată a doua cea mai frecventă boală neurodegenerativă, ce afectează peste șapte milioane de persoane din întreaga lume și a cărei incidența continuă să crească într-un ritm accelerat. 

Vârsta de debut și viteza de progresie a bolii par să fie influențate de componente genetice și de mediu, numeroase studii actuale încercând să identifice posibili factori cu rol protector în acest sens. Un exemplu este cel publicat pe medRxiv (deci netrecut încă prin sistemul peer review), care a inclus un număr de 35963 de pacienți diagnosticați cu boala Parkinson idiopatică (formă cel mai frecvent întâlnită). Persoanele incluse în studiu au fost invitate să răspundă unui chestionar cu întrebări legate de stilul de viață, iar răspunsurile lor au fost corelate cu vârsta medie de debut a bolii în diferitele grupuri. 

S-a observat, în felul acesta, o întârziere a vârstei medii de debut a bolii, de la 60,8 de ani în rândul nefumătorilor, la 63,5 de ani, în rândul celor care au declarat că fumează sau au fumat (criteriile folosite în studiu pentru a include o persoană în rândul fumătorilor au fost: mai mult de 100 de țigări fumate de-a lungul vieții/cel puțin o țigară pe zi timp de minim șase luni/alternative la țigările clasice cel puțin o dată pe zi, timp de minim șase luni). 

Reamintim că este vorba despre concluziile preliminare ale unui studiu exploratoriu, insuficiente pentru a declara că fumatul are un rol benefic în prevenirea bolii Parkinson, cu atât mai mult cu cât riscurile asociate acestuia depășesc cu mult acest potențial beneficiu. În plus, același studiu a arătat că bolnavii de Parkinson cu istoric de consum de tutun aveau simptome motorii mai severe și o prevalență mai mare a anxietății, depresiei și tulburărilor de memorie.

În ceea ce privește consumul de cafea, definit prin obiceiul de a bea cafea cel puțin o dată pe săptămână, timp de cel puțin șase luni, acesta pare să se coreleze, de asemenea, cu un debut mai tardiv al bolii (61,9 ani vresus 59,4 ani, la cei care au declarat că nu beau cafea) și simptome motorii mai puțin severe.  

Dintre antiinflamatoarele luate în studiu, cea care s-a corelat cu un decalaj de cinci ani în ceea ce privește debutul bolii a fost aspirina (cel puțin două comprimate pe săptămână, minimum șase luni). Totuși, atrag atenția specialiștii, rolul ei ca predictor independent al debutului bolii Parkinson diminuează după corelarea comorbidităților (boli cardiovasculare și articulare).  

În concluzie, rezultatele studiului menționat trebuie luate doar cu titlu informativ, cercetări suplimentare fiind necesare în domeniu.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe bibliografice:

1.Gabbert C, König IR, Lüth T et al, Coffee, smoking and aspirin are associated with age at onset and clinical severity in idiopathic Parkinson’s disease, medRxiv, https://doi.org/10.1101/2021.11.08.21265971;

2.Kreimer S, Coffee, Smoking and Aspirin Influence Parkinson’s Disease Onset, Medscape Medical News,

https://www.medscape.com/viewarticle/963591?uac=80549HY&faf=1&sso=true&impID=3982982&src=mkm_ret_220130_mscpmrk_neuro_parkinsons