Login Cont nou

Colțul meu de liniște (2)

17 februarie 2022   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Mai mult decât beneficiile aduse capacității de concentrare și memoriei, lectura are și virtuți terapeutice, reducând anxietatea și stresul.

Nimic nou, dacă stăm să ne gândim că pe frontispiciul marii biblioteci din Teba antică, cu 5000 de ani în urmă, scria: ”Cartea, leac pentru suflet!”. Mai aproape de prezent, în 1916, a fost adoptat termenul de ”biblioterapie” și există în lume biblioterapeuți specializați, cu doctorate în domeniu, care au, pe scurt, misiunea de a recomanda pacienților ”cartea potrivită, la momentul potrivit”.1 

Cercetările privind beneficiile lecturii asupra stării de sănătate continuă și vin să completeze concluziile anterioare. Astfel, într-un studiu derulat sub egida Mindlab, în cadrul Universității Sussex, din Marea Britanie, s-a apreciat că șase minute de lectură pe zi, într-un mediu liniștit, au potențialul de a reduce nivelul de stres al participanților cu 68%, comparativ cu alte activități, cum ar fi audiția muzicală (61%) sau plimbarea (42%).2 

În acest context, reamintim că săptămâna aceasta are două momente dedicate, direct și indirect, lecturii: 14 februarie, care marchează Ziua internațională a iubitorilor de biblioteci – cititori, bibliotecari și șoareci (sic!) și Ziua națională a lecturii, pe 15 februarie. 

Întrucât ”Colțul meu de liniște” ne este dedicat nouă, iată și o propunere: ”Să nu faci rău”, de Henry Marsh.3 Autorul, născut în 1950, este un reputat neurochirurg britanic, cu o pregătire aparte: înainte de a urma cursurile Royal Free Medical School, a studiat economie, politică și filozofie la Oxford. Cu o carieră didactică internațională și implicat în activități umanitare, subiectul a două filme documentare realizate de BBC, distinse cu premii, el semnează aceste rânduri care însumează în volumul prezentat câteva din amintirile vieții sale profesionale, adesea împletite – așa cum se întâmplă în viața unui medic – cu cele personale. 

Capitolele poartă fiecare numele unei entități patologice sau tehnici chirurgicale, ceea ce ar putea îndepărta cititorul laic sau induce în eroare pe cel dinăuntrul profesiei medicale (cu așteptări legate de o prezentare de caz mai ”tehnică”). În realitate, fiecare este o incursiune în memoria autorului, ce aduce la suprafață oameni și situații întâlnite de-a lungul carierei sale de neurochirurg, prilej pentru a descrie diversele atitudini în față bolii și a morții, triumfurile, dezastrele și regretele inerente. Totul cu onestitate, fără ”artificii” literare, dar cu o sensibilitate ce transpare de sub ”scutul emoțional” al educației de tip britanic, ajutată și de dubla perspectiva, aceea de medic și pacient. Să-l lăsăm însă pe autor să o prezinte: ”…această carte se referă la încercările mele (…) de a găsi un echilibru între detașarea necesară și compasiunea pe care le presupune o carieră în chirurgie, un echilibru între speranță și realism”. Nu numai în chirurgie, aș adăuga si cred că îmi veți da dreptate. 

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe bibliografice

  1. Lindberg S., What is Bibliotherapy, https://www.verywellmind.com/what-is-bibliotherapy-4687157

  2. Lewis, D., Galaxy Stress Research, Mindlab International, Sussex University, UK

  3. Marsh H, Să nu faci rău, Editura Litera, 2020