Login Cont nou

Tendințe în asistența medicală primară de peste ocean

17 februarie 2022   |   LaZiCuTot → Actualități

Specialitatea cea mai prost plătită din medicină atrage miliardele de pe Wall Street” este un titlu care, cu siguranță, îți captează atenția, mai ales dacă ești medic de familie.

Publicat la finele săptămânii trecute pe pagina de știri a www.bloomberg.com, articolul – semnat de Angelica Peebles, jurnalist specializat în domeniul medical –  este o analiză globală a situației financiare actuale a serviciilor de asistență medicală primară americane și a oportunităților de profit identificate de investitori. Tema este de interes deoarece situația prezentată ar putea fi o prognoză asupra modului în care aceste servicii vor funcționa în viitorul (nu foarte îndepărtat) al sistemelor de sănătate din țările dezvoltate, dat fiind că semnale incipiente se pot observă peste tot.

Premiza o reprezintă subfinanțarea cronică a asistenței medicale primare, care nu poate oferi, în consecință, decât servicii modeste și, prin neatractivitatea veniturilor (mult mai mici comparativ cu cele din alte specialități medicale), este deficitară și în ceea ce privește resursele umane. În consecință, costurile îngrijirilor de sănătate specializate cresc constant, iar lipsa de accesibilitate (specialiști puțini, tarife mari) contribuie la deteriorarea stării de sănătate a populației.  

În acest context, investitorii au identificat o oportunitate importantă de profit și au acționat în sensul atragerii profesioniștilor din asistența medicală primară – organizați tradițional în praxisuri individuale sau mici asociații – în clinici corporatiste, unele deținute chiar de spitale. Cum perioada de pandemie a reprezentat pentru cabinetele individuale un stres (și) financiar, mulți medici au ales această variantă, astfel încât, la începutul anului trecut, circa șapte din zece medici americani eraut angajați ai sistemului de sănătate de stat sau privat. Un alt motiv considerat important a fost și promisiunea reducerii încărcăturii birocratice, în favoarea laturii medicale a profesiei. 

Cu o resursă umană astfel asigurată, investitorii din domeniul medical pot reconfigura modul de acordare al îngrijirilor de sănătate pentru acele patologii mari consumatoare de resurse: bolile cronice. Scopul îl reprezintă reducerea spitalizării, prin încurajarea unui tip de management în care plata medicului să se facă mai puțin în funcție de numărul de servicii oferite și mai mult în raport cu economiile făcute prin evitarea unor intervenții care puteau fi prevenite. Teoretic situația ar fi de tip câștig – câștig, atât în parteneriatul angajator – medic salariat (mai ales când un procent din suma astfel economisită ajunge la medic), cât și în relația medic – pacient, deoarece se presupune că acesta din urmă va beneficia de îngrijiri mai bune. Există însă temeri că accentul pus pe profit riscă să eclipseze, in unele cazuri, interesul pacienților, compromițând calitatea îngrijirii, prin privarea acestora de unele investigații și tratamente necesare. 

Aceste date reprezintă realitatea și un lucru este cert: în lumea modernă, asistența medicală primară – în formula ei tradițională – este pe cale de dispariție. Numai acceptând acest lucru, putem înțelege și înțelegând, să o transformăm în ceva mai bun de atât.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe bibliografice

1.Peebles A, Medicine’s Worst-Paying Specialty Is Luring Billions From Wall Street, 10.02.2022, https://www.bloomberg.com/news/features/2022-02-10/primary-care-health-investors-bet-billions-on-medicine-s-worst-paying-specialty

2.Grumbach K, Bodenheimer T, Cohen D et al, Revitalizing the U.S. Primary Care Infrastructure, The New England Journal of Medicine, 25.08.2021, https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2109700

3.Basu S, Phillips RS, Phillips R et al, Primary Care Practice Finances In The United States Amid The COVID-19 Pandemic, 25.06.2020, Health Affairs, Vol. 39, No. 9,
https://doi.org/10.1377/hlthaff.2020.00794