Login Cont nou

Endometrioza și ateroscleroza: aceeași fiziopatologie?

24 februarie 2022   |   LaZiCuTot → Actualități

Endometrioza este o entitate patologică hormonală și inflamatorie complexă, cu caracter sistemic, care afectează femeile aflate la vârsta fertilă, în timp ce ateroscleroza este asociată cu vârsta înaintată. Cercetări recente au evidențiat însă elemente comune de fiziopatologie și au generat ipoteza conform căreia endometrioza ar putea fi corelată cu riscul de boală cardiovasculară. 

Argumentele în favoarea acestei teorii sunt aspectele etiopatogenice care se întâlnesc atât în endometrioză, cât și ateroscleroză (inflamația cronică, stresul oxidativ crescut, disfuncția endotelială și proliferarea celulară), precum și datele epidemiologice: la nivel global, endometrioza afectează aproximativ una din zece femei aflate la vârsta fertilă, iar boala cardiovasculară este responsabilă, anual, de unul din trei decese produse în rândul femeilor. Mai mult, au fost identificate mutații la nivel cromozomial asociate unor posibile fenotipuri cu susceptibilitate crescută la endometrioză și ateroscleroză, precum și factori de risc comun: hipertensiunea, dislipidemia, obezitatea, cu o serie de studii sugestive în acest sens. Indicii bibliografici ai acestora pot fi consultați în cadrul articolului publicat de Marchandot et al în European Heart Journal Open la începutul acestui an, sub forma unei analize bine documentate a argumentelor pro și contra considerării endometriozei ca factor de predicție al bolii cardiovasculare.* 

Datelor care susțin un astfel de raționament, deja menționate, li se adaugă cele din studiile care au urmărit asocierea bolii inflamatorii pelvine cu boala coronariană ischemică, dar numai aparent, deoarece autorii analizei citate atrag atenția asupra limitărilor acestora: populația luată in studiu a fost preponderent de tip caucazian european, iar definițiile folosite pentru cele două entități patologice urmărite (endometrioză, respectiv boală coronariană ischemică) nu au fost unitare, de unde inconsistența concluziilor. 

În mod similar, cercetările care au plecat de la premiza că inflamația sistemică favorizează evenimentele tromboembolice și că, prin urmare, acestea ar putea fi mai frecvente în rândul femeilor cu endometrioză, au dovedit că realitatea nu corespunde acestui model simplist și că ipoteza nu se verifică. În ceea ce privește asocierea dintre endometrioză și aritmiile cardiace, respectiv insuficiența cardiacă, aceasta a fost mai puțin investigată. 

Concluzia raportului este că deși evaluarea riscului cardiovascular rămâne o provocare, în special în rândul femeilor cu endometrioză, studii suplimentare sunt necesare înainte de a o putea introduce în modelele de predicție a acestuia.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

*Marchandot B, Curtiaud A, Matsushita K et al, Endometriosis and cardiovascular disease, European Heart Journal Open, Vol. 2, Issue 1, January 2022, https://doi.org/10.1093/ehjopen/oeac001