Login Cont nou

Algoritm de abordare a pacientilor cu obezitate

3 martie 2022   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Știați că 42% dintre pacienți nu se simt confortabil să discute problema greutății cu medicul lor de familie?

Obezitatea este o boală complexă, multifactorială, care evoluează în urma interacțiunii dintre genotip și factorii de mediu, incluzând componente sociale, comportamentale, culturale, psihologice, metabolice și genetice. La rândul ei, obezitatea reprezintă un factor de risc pentru o serie de boli cronice netransmisibile (boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2, cancer), corelându-se cu reducerea speranței de viață. 

Rolul medicului de familie este important în identificarea factorilor de risc, în stabilirea diagnosticului și mai departe, în îngrijirea acestor pacienți care, la modul ideal, ar trebui să fie asigurată de către o echipă multidisciplinară. 

Unul din modelele recomandate în consilierea acestor pacienți este cel de tip 5A, care și-a dovedit eficiența în intervențiile ce vizează schimbări comportamentale: 

Ask (Întreabă)

  • daca consultația este destinată problemei obezității, întrebați pacientul cum ar vrea să discute despre acest subiect;

  • daca pacientul a venit pentru alte motive, inserați un comentariu despre consecințele obezității asupra stării lui de sănătate (și eventuala legătură cu patologiile asociate) și cereți permisiunea de a aborda subiectul: “Ați fi interesat(a) să discutăm despre acest subiect într-o altă consultație?” Dacă răspunsul este negativ, exprimați-vă disponibilitatea pentru o discuție viitoare. Dacă este de acord, stabiliți deja data consultației.

Assess (Evaluează)

  • se vor nota indicele de masă corporală, circumferința abdominală, comorbiditățile și eventualele tratamente în curs;

  • se va evalua etapa în care se află pacientul din punctul de vedere al stadiilor schimbării.

Advise (Sfătuiește)

  • se va avea în vedere să nu se folosească o atitudine critică, iar abordarea să fie centrată pe starea de sănătate și nu pe excesul de greutate;

  • recomandările se vor face în funcție de gradul de severitate al bolii (de exemplu, în sistemul de sănătate britanic, pacientul cu obezitate fără comorbidități beneficiază de terapie de suport, pacientul cu obezitate și comorbidități de terapie de suport și tratament farmacologic, iar cazurile severe, cu indice de masă corporală  35 kg/m2 și de chirurgie bariatrică).

Agree (Agreați)

  • sprijiniti pacientul în alcătuirea unui plan de tratament – de exemplu, dacă acesta alege să apeleze la revizuirea alimentației, creșterea nivelului de activitate fizică și, în funcție de caz, la medicație, stabiliți o țintă de scădere ponderală de 10% din greutatea la acel moment.

Assist (Monitorizează)

În felul acesta, folosind abordarea bazată pe dovezi și principiile medicinei de familie, se pot stabili obiective pe termen scurt și de perspectivă, care să ajute pacientul cu obezitate să inițieze și să mențină schimbările comportamentale destinate scăderii in greutate și păstrării unei greutăți sănătoase. 

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Resurse bibliografice

1.Fitzpatrick SL, Wischenka D, Appelhaus BM et al, An Evidence-based Guide for Obesity Treatment in Primary Care, The American Journal of Medicine, Vol 129, No 1, Jan 2016, https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(15)00691-9/pdf

2.Grief SN, Waterman M, Approach to Obesity Management in the Primary Care Setting, Journal of Obesity and Weight-loss Medication, https://www.clinmedjournals.org/articles/jowm/journal-of-obesity-and-weight-loss-medication-jowm-5-024.php?jid=jowm

3.Tahrani, Parreti O’Kane et al, Managing Obesity in Primary Care, Guideline, https://www.guidelines.co.uk/algorithms/managing-obesity-in-primary-care/455702.article

Acest material este destinat profesioniștilor din domeniul sănătății. Rolul lui este strict informativ, iar conținutul nu trebuie să înlocuiască raționamentul clinic personal sau pe cel al ghidurilor/recomandărilor locale cu privire la diagnostic și tratament.