Login Cont nou

Tratamentul nonfarmacologic al hipertensiunii arteriale (1)

10 martie 2022   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Îmbunătățirile aduse stilului de viață pot contribui la atingerea și menținerea valorilor terapeutice țintă ale tensiunii arteriale cu doze mai mici de medicamente antihipertensive, contribuind de asemenea și la prevenirea altor patologii (diabet zaharat, dislipidemie, obezitate).

Principalele intervenții dovedit eficiente în acest sens vizează:

 1. reducerea aportului de sodiu

 2. o alimentație santoasa și echilibrată

 3. moderație în consumul de alcool

 4. scădere ponderală cu menținerea unei greutăți sănătoase

 5. activitate fizică regulată

Reducerea aportului de sodiu

Există dovezi că excesul de sodiu (> 5 g de sodiu/zi, adică echivalentul unei lingurițe de sare) are efect presor și se asociază cu prevalența crescută a hipertensiunii arteriale. În sens invers, studiile arată că reducerea aportului de sare și implicit de sodiu contribuie la reducerea valorilor tensiunii arteriale, în medie cu 5,8 mmHg la pacienții cu hipertensiune arterială și cu 1,9 mmHg în populația normotensivă. 

Consumul mediu de sodiu recomandat este aproximativ 2 g/zi, ceea ce corespunde la circa 5 g de sare/zi. În realitate, consumul mediu de sodiu la nivel global este între 3,5 și 5,5 g/zi (9 – 12 g de sare/zi), cu diferențe între țări și regiuni geografice.  

Efectul benefic asupra reducerii valorilor tensiunii arteriale este mai evident la pacienții vârstnici și la cei cu diabet, sindrom metabolic sau boală cronică de rinichi. La pacienții cu hipertensiune arterială, reducerea aportului de sodiu poate permite controlul valorilor tensiunii arteriale cu mai puține medicamente antihipertensive. 

Evaluarea consumului de sare trebuie făcută în cadrul identificării factorilor de risc (întrebări despre frecvența adăugării sării sau sosurilor sărate pe parcursul pregătirii alimentelor sau în timpul servirii acestora și despre frecvența consumului produselor procesate cu conținut crescut de sare), iar mesajul privind importanța reducerii aportului de sodiu trebuie însoțit de recomandări specifice privind cantitatea zilnică de sare recomandată și precizarea tipului de alimente de evitat: murături, supe în plic, semipreparate congelate, oleaginoase sărate, chipsuri/sticksuri/biscuiți/covrigei sărați, brânzeturi sărate, alimente procesate ș.a. Poate fi recomandată, în acest sens, dieta DASH (The Dietary Approaches to Stopping Hypertension), alcătuită în principal din alimente cu conținut natural redus de sare. În plus, pacienții vor fi sfătuiți să consulte informațiile nutriționale de pe etichetele alimentelor (80% din aportul de sare se datorează adaosului acesteia în alimentele procesate!) și să nu adauge sare atunci când gătesc orez sau pește, să consume legume simple proaspete, congelate sau conservate, pește și carne proaspătă sau congelată, să înlocuiască sarea cu plante aromatice proaspete sau uscate.

În Marea Britanie, de exemplu, multe produse au tipărit un “semafor”cu ajutorul căruia alimentele pot fi ușor mai identificate în funcție de conținutul în sare, respectiv sodiu: 

Conținut la 100 g

scăzut

mediu

mare

Sare

0g – 0,3 g

0,31g – 1,5g

> 1,5g

Sodiu

0g – 0,1 g

0,1g – 0,6g

> 0,6 g

Mesajul privind importanța reducerii aportului de sodiu alimentar trebuie reînnoit periodic deoarece aderența pacienților la această recomandare scade în timp. Este important, de asemenea, să se evalueze percepția acestora asupra cantității de sare pe care o consumă și să se întrebe despre măsurile întreprinse pentru a diminuaa consumul de sare.

Bine de știut

 • optimizarea stilului de viață prin măsurile enumerate poate preveni sau întârzia momentul inițierii tratamentului farmacologic în cazul pacienților cu hipertensiune arterială de gradul I. De asemenea poate potența efectul medicamentelor hipertensive, dar nu va întârzia niciodată decizia inițierii tratamentului farmacologic în cazul pacienților cu afectare de organ sau risc cardiovascular înalt!

 • Planul Global al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Netransmisibile 2013 – 2020, extins până în 2030 vizează reducerea relativă cu 30% a mediei aportului de sare în rândul populației.

 • efectul aportului redus de sodiu asupra evenimentelor cardiovasculare nu este pe deplin elucidat, în sensul că studiile prospective de cohortă au arătat un risc mai mare de mortalitate și evenimente cardiovasculare corelat cu dietele bogate în sare dar, în același timp, reducerea aportului sub 3 g de sodiu/zi, deși s-a însoțit de reducerea în continuare a valorilor tensiunii arteriale, s-a asociat cu creșterea mortalității  de toate cauzele și prin evenimente cardiovasculare în rândul atât al populației generale, cât și al pacienților cu hipertensiune, sugerând o distribuție a fenomenului în formă de J (în medicina cardiovasculară, acesta se descrie atunci când un factor de risc ajuns sub un anumit nivel devine invers proporțional cu riscul pe care îl produce).

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe bibliografice

 1. 2018 ESC/ESH Clinical Practice Guidelines for the Management of Arterial Hypertension, https://www.escardio.org/Guidelines/Clinical-Practice-Guidelines/Arterial-Hypertension-Management-of

 2. 2021 ESC Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: Developed by the Task Force for cardiovascular disease prevention in clinical practice with representatives of the European Society of Cardiology and 12 medical societies With the special contribution of the European Association of Preventive Cardiology (EAPC), https://academic.oup.com/eurheartj/article/42/34/3227/6358713

 3. Centrul Național de Studii pentru Medicina Familiei, Ghid de prevenție, Vol. 7, https://cnsmf.ro/ghidpreventie/GhidPreventie_Vol7.pdf

 4. WHO, Development of an implementation roadmap 2023 – 2030 for the global action plan for the prevention and control of NCDS 2013 – 2030, https://cdn.who.int/media/docs/default-source/documents/health-topics/non-communicable-diseases/eb150–who-discussion-paper-on-ncd-roadmap-development-(20-aug-2021)–for-web.pdf?sfvrsn=58b8c366_5&download=true

 5. BDA, The Association of UK Dietitians, Food Fact Sheet: Salt, https://www.bda.uk.com/resourceDetail/printPdf/?resource=salt

Acest material este destinat profesioniștilor din domeniul sănătății. Rolul lui este strict informativ, iar conținutul nu trebuie să înlocuiască raționamentul clinic personal sau pe cel al ghidurilor/recomandărilor locale cu privire la diagnostic și tratament.