Login Cont nou

Tulburările de neurodezvoltare

17 martie 2022   |   LaZiCuTot → Actualități

Tulburările de neurodezvoltare includ o clasă de afecțiuni caracterizate prin deficite de dezvoltare cu debut timpuriu, de regulă înainte de incluziunea școlară a copilului și care au consecințe funcționale în sfera personală, educațională, profesională și socială. 

Deficitele variază de la limitări foarte specifice ale învățării sau controlului funcțiilor executive, la afectări generale privind abilitățile sociale sau inteligența. Conform ediției a 5-a a Manualului de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM-5), tulburările de neurodezvoltare includ următoarele deficite, care se întâlnesc frecvent în diverse asocieri una cu alta:

  • tulburarea de dezvoltare (dizabilitatea) intelectuală

  • tulburările de comunicare (limbaj, pronunție, de ritm și fluență a vorbirii ș.a.)

  • tulburarea din spectrul autismului

  • tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)

  • tulburări de învățare

  • tulburări motorii

Implementarea timpurie a unui program de reabilitare poate contribui la recuperarea abilităților dezvoltate cu întârziere față de vârsta cronologică și creșterea șanselor de integrare socială, dar pentru ca acest lucru să fie posibil este necesar diagnosticul precoce. 

Va prezentăm, în acest sens, un instrument de formare (laureat cu unul din  trofeele e-santé 2021), disponibil gratuit în limbile engleză și franceză, care permite fiecăruia să-și verifice cunoștințele referitoare la problematica tulburărilor de neurodezvoltare, incluzând aici diagnosticul și managementul de caz. El este util în special medicilor de familie, în sensul înțelegerii rolului pe care îl au în acest proces, dar care nu se adresează numai lor, ci și altor specialiști interesați sau implicați în îngrijirea acestor pacienți.

Este vorba, în esență, despre trei scenarii, care includ patru pacienți: Lina, Gael, Tom și Alex. Intervențiile sunt atent construite pe o axa cronologică ce include intervale variabile, de la câteva săptămâni sau luni, la câțiva ani, ceea ce permite abordarea tulburărilor de neurodezvoltare ale copilului, adolescentului și adultului tânăr. Consultațiile virtuale se încheie cu o serie de întrebări prin răspunsurile la care se poate obține un punctaj cumulativ, atunci când acestea sunt corecte sau se prezintă argumentația necesară atunci când sunt greșite. Parcurgerea completă a fiecărui scenariu durează, în medie, 45 de minute. Volumul de cunoștințe este foarte dens, deoarece oferă și punctul de vedere al celorlalți specialiști implicați în parcursul pacienților prezentați, precum și resurse bibliografice. Organizarea și reținerea aspectelor esențiale sunt facilitate de sintezele oferite.

Dacă v-am trezit curiozitatea, accesați: www.defi-game.com

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot