Login Cont nou

Tratamentul nonfarmacologic al hipertensiunii arteriale (4)

31 martie 2022   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Excesul de greutate se asociază cu hipertensiunea, iar scăderea ponderală cât mai apropiată de greutatea normală îmbunătățește valorile tensiunii arteriale.

Astfel, într-o metaanaliză menționată de ghidul comun al European Society of Cardiology (ESC) și European Society of Hypertension (ESH) cu privire la managementul hipertensiunii arteriale, o scădere ponderală de circa 5,1 kg a determinat reducerea valorilor tensiunii arteriale sistolice cu o medie de 4,4 mmHg, iar a tensiunii arteriale diastolice cu 3,6 mmHg. Ca urmare, scăderea ponderală este o recomandare care trebuie făcută pacienților cu hipertensiune și suprapondere sau obezitate, cu atât mai mult cu cât acestea se asociază cu risc crescut de mortalitate cardiovasculară și de toate cauzele.

Parametrii de urmărit sunt indicele de masă corporală și circumferința abdominală. În ceea ce privește indicele de masă corporală, acesta se recomandă a fi între 20 – 25 kg/mîn cazul persoanelor < 60 de ani și ceva mai mare peste această vârstă.* Pentru prevenirea hiperteniunii arteriale, circumferința abdominală este bine să fie < 94 cm în cazul bărbaților și < 80 cm în cazul femeilor. 

Deși este un obiectiv mai greu de atins în practică de către pacienți, trebuie avut în vedere că și o scădere de 5 – 10% din greutatea inițială are efect benefic atât asupra valorilor tensiunii arteriale, cât și în ceea ce privește controlul glicemic și nivelul lipidelor. De asemenea, scăderea ponderală îmbunătățește eficacitatea medicamentelor antihipertensive și profilul de risc cardiovascular.

Abordarea pacientului hipertensiv cu exces ponderal sau obezitate este bine să se facă într-o echipă multidiciplinară și să includă consiliere în ceea ce privește alimentația și activitatea fizică regulată și, în cazuri bine definite, tratament farmacologic sau chirurgical (chirurgie bariatrică).

Bine de știut: termenul de obezitate metabolic normală, care se referă la prezența obezității în absența factorilor de risc metabolici, s-a dovedit a fi doar o fază de tranziție spre starea de dezechilibru glucometabolic.

* Scăderea ponderală în cazul adultului vârstnic se asociază cu morbiditate redusă, dar mortalitate mare (“paradoxul obezității”. De aceea, la acest grup de vârstă accentul este bine să se pună mai mult pe păstrarea masei musculare și asigurarea unei alimentații de calitate.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe bibliografice:

  1. 2021 ESC Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice

European Heart Journal (2021),

https://academic.oup.com/eurheartj/article/42/34/3227/6358713?login=false

  1. 2018 ESC/ESH Clinical Practice Guidelines for the Management of Arterial Hypertension,

https://academic.oup.com/eurheartj/article/39/33/3021/5079119?login=false