Login Cont nou

Identificarea pacienților cu factori de risc pentru glaucom

14 aprilie 2022   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Glaucomul este o boală frecvent întâlnită, cel mai adesea asimptomatică și care, netratată, poate provoca cecitatea. Medicul de familie are un rol important în identificarea pacienților cu factori de risc pentru apariția bolii și orientarea acestora către consultul de specialitate.

Forma cea mai frecventă a bolii (peste 90% din cazuri) este glaucomul primitiv cu unghi deschis, o neuropatie optică multifactorială, cel mai frecvent bilaterală, cu evoluție cronică insidioasă și ireversibilă. Câmpul vizual al pacientului este afectat progresiv, astfel încât acuitatea vizuală este conservată o lungă perioadă după debutul bolii și de aceea există riscul unui diagnostic tardiv. 

Principalul factor de risc modificabil este reprezentat de hipertonia oculară, definită de valorile tensiunii intraoculare mai mari de 21 mmHg, pentru o grosime corneană centrală cuprinsă între 520 și 580 µm (grosimea corneei este importantă deoarece atunci când este mai groasă, tensiunea intraoculară măsurată va fi mai mare decât cea reală, iar atunci când este mai subțire, tensiunea intraoculară va fi mai mică). Aproximativ 10 – 20% dintre pacienții cu hipertensiune intraoculară vor dezvolta glaucom.  Alți factori de risc sunt: vârsta avansată, antecedentele heredocolaterale (alți membri ai familiei cu glaucom), anomaliile papilare, melanodermia și, într-o mai mică măsură, prezența hipertensiunii arteriale, bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat, migrenei și sindromului de apnee în somn.

Ca urmare, pentru prevenirea hipertensiunii arteriale și a glaucomului primitiv cu unghi deschis se recomandă îndrumarea către consultația de oftamologie a următorilor pacienți:

  • vârsta peste 40 de ani (risc de șase ori mai mare al persoanelor peste 60 de ani);

  • valori mari ale presiunii intraoculare la determinări anterioare;

  • patologie oculară actuală sau în antecedente (malformații, traumatisme, uveită ș.a.);

  • istoric familial de galucom;

  • miopie forte

  • tratamente îndelungate cu corticosteroizi.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Resurse bibliografice

  1. Lackhar Y, Rôle du praticien dans le suivi des glaucomes. Rev Prat 2016;66(5):505-7

  2. HAS. Diagnostic et prise en charge de l’hypertonie oculaire et du glaucome primitif à angle ouvert. 4 mars 2022, https://www.has-sante.fr/jcms/p_3321655/fr/diagnostic-et-prise-en-charge-de-l-hypertonie-oculaire-et-du-glaucome-primitif-a-angle-ouvert

  3. McMonnies CW, Glaucoma history and risk factors, J Optom, 2017 Apr-Juna;10(2):71-78, 10.1016/j.optom.2016.02.003

Acest material este destinat profesioniștilor din domeniul sănătății. Rolul lui este strict informativ, iar conținutul nu trebuie să înlocuiască raționamentul clinic personal sau pe cel al ghidurilor/recomandărilor locale cu privire la diagnostic și tratament.