Login Cont nou

Impactul schimbărilor climatice asupra sănătății  și cum poți să ai un cabinet “verde”?

21 aprilie 2022   |   LaZiCuTot → Actualități

Medicii de familie sunt, prin atributele specialității lor, în prima linie în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul unui ansamblu de stări patologice induse de schimbările climatice și consecințele acestora. 

Afectarea echilibrului sistemelor fizice, biologice și ecologice se traduce, în termeni de sănătate publică, prin creșterea incidenței bolilor respiratorii și cardiovasculare, a accidentelor și deceselor premature datorate fenomenelor extreme, modificărilor privind prevalența și repartiția geografică a bolilor infecțioase și consecințelor asupra sănătății mintale. Rezumând, principalele probleme de mediu cu impact asupra stării de sănătate se referă la: calitatea aerului și a apei, temperaturile extreme, expunerea la fungi, pesticide și alte substanțe chimice, prezența vectorilor de transmitere a bolilor infecțioase. Riscurile populației nu sunt egale, ci variază în funcție de locație, resurse economice și vârstă, aspecte pe care medicul de familie le cunoaște, în general, atunci când este vorba despre pacienții avuți în grijă, ca urmare a caracterului de continuitate și holistic al îngrijirilor acordate. 

Mai mult însă decât rolul sau în îngrijirea acestor pacienți, medicul de familie poate fi un exemplu în comunitatea în care își desfășoară activitatea, în ceea ce privește efortul de reducere a activităților cu impact negativ asupra mediului. Idei și exemple în acest sens pentru cei interesați (cât mai mulți, sperăm!), pe pagina de internet: https://mygreendoctor.org/.

Pentru început, câteva argumente în sprijinul acestui îndemn: economiile realizate prin folosirea eficientă a resurselor, crearea unui mediu de lucru sănătos, satisfacția implicării într-un proiect global, cu beneficii pentru societate. 

Urmează apoi domeniile de acțiune și recomandări practice variate, de la modul de utilizare a energiei și apei, evacuarea și reciclarea deșeurilor, alegerea substanțelor dezinfectante folosite, până la mijlocul de transport pentru deplasare și tipul de alimente consumate la locul de muncă. Cu alte cuvinte, cum alegem becurile pentru cabinet, cât lăsăm în priză dispozitivele electrice (imprimantă, calculator ș.a.), ce săpun folosim (ideal fără triclosan sau alte substanțe chimice antibacteriene), cum economisim hârtia, ce temperatura alegem pentru interior iarna, respectiv vara etc. 

Broșurile pentru pacienți și posterele destinate sălii de așteptare ne amintesc rolul de model al medicului de familie în comunitatea în care își desfășoară activitatea și posibilitatea transmiterii către pacienți a bunelor practici în domeniul protejării mediului, cu un efort minim (puterea exemplului).

Și ca recompensă pentru eforturile depuse, primirea certificatului verde al cabinetului, care poate fi expus în sala de așteptare. 

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot