Login Cont nou

O organizație pe lună: IPCRG

5 mai 2022   |   LaZiCuTot → Actualități

International Primary Care Respiratory Group (IPCRG) este o comunitate internațională ce reunește în prezent 37 de organizații naționale din domeniul asistenței medicale primare, ai căror membri au un interes special pentru domeniul sănătății respiratorii. 

Activitatea IPCRG are ca scop perfecționarea standardului de calitate în ceea ce privește prevenția, diagnosticul și managementul bolilor respiratorii și se derulează printr-o serie de ințiative în domeniul cercetării și educației. 

Proiecte de cercetare

Direcțiile desemnate pentru acestea iau în considerare faptul că simptomele respiratorii constituie unul dintre motivele principale ale consultațiilor din asistența medicală primară și ca urmare, cercetarea ar trebui să se orienteze spre subiectele considerate importante de către comunitatea profesioniștilor care își desfășoară activitatea la acest nivel. Consultați în acest sens, membrii IPCRG și-au exprimat opiniile, pe baza acestora extrăgându-se cinci teme principale, care au devenit astfel prioritare în strategia IPCRG privind direcțiile viitoare de cercetare:

  • managementul tusei cronice;

  • monitorizarea pacienților cu astm;

  • eficientizarea intervențiilor pentru prevenirea exacerbărilor și progresiei astmului;

  • aspectele practice ale includerii sfatului minimal pentru renunțarea la fumat în consultațiile de rutină;

  • managementul BPOC la pacienții cu patologie cardiovasculară, tulburări de ritm cardiac și/sau HTA necontrolată asociate.

O altă temă de interes a fost cea legată de bolile respiratorii infecțioase (tuberculoză, pneumonie). 

Proiecte de educație

Acestea se sprijină pe patru piloni: dezvoltarea capacității educaționale în țările membre (proiectele Teach the Teachers), inițiativele e-learning, susținerea aplicațiilor pentru granturi internaționale și programele E-quality (prin care se asigură mentoratul și suportul financiar pentru mici proiecte educaționale locale).

Pe pagina de internet a IPCRG găsiți mai multe informații despre activitatea acesteia, dar și din domeniul patologiei respiratorii, sub forma textelor sau a filmelor video: https://www.ipcrg.org/.

Conferințele IPCRG

După pauza impusă de pandemie, IPCRG reia seria conferințelor sale bienale cu ediția de anul acesta, care debutează astăzi și urmează să se desfășoare în sistem hibrid, sub deviza ”Reunește. Evaluează. Avansează”. Programul poate fi consultat aici: https://www.eventsforce.net/eventage/frontend/reg/thome.csp?pageID=93301&eventID=181

Newsletter

O modalitate practică de a fi la curent cu activitatea și oportunitățile oferite de IPCRG este abonarea la buletinul de știri care, fără a avea o frecvență obositoare, oferă o gratuit o sinteză a noutăților din domeniu: https://theipcrg.us18.list-manage.com/subscribe?u=b5f8a0916464fec7ab796ce13&id=21a4a62bcc

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot