Login Cont nou

Simptome și semne frecvent întâlnite în cancerul de pancreas

19 mai 2022   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Dată fiind incidența în creștere a tumorilor pancreatice este important să știm să recunoaștem expresia clinică a acestora de la primele semne și simptome, care variază, de regulă, în funcție de localizarea tumorii și stadiul acesteia în momentul diagnosticului.

Adenocarcinomul pancreatic este cea mai frecventă formă de tumoră pancreatica solidă, cu debut silențios și evoluție subclinică îndelungată, ceea ce face ca diagnosticul lui să se facă, în general, tardiv, simptomele și semnele evidente clinic apărând în fazele avansate ale bolii. Cea mai frecventă localizare este la nivelul capului pancreasului sau procesului uncinat (70%) și poate debuta prin:

  • durere în hipocondrul drept sau epigastrică, frecvent de intensitate mare, impunând bolnavului căutarea unei poziții antalgice. 

Bine de știut:  există cazuri în care durerea este mai puțin intensă și poate evolua așa timp de mai multe săptămâni, sugerând un sindrom dispeptic sau de intestin iritabil, uneori chiar o patologie reumatologică (în prezența dorsalgiilor).

  • icter colestatic cu debut insidios, progresiv, asociat cu scaune decolorate și urini hipercrome.

Bine de știut: apariția icterului poate fi precedată de prurit; de aceea, prezența acestui simptom trebuie să includă în diagnosticul diferențial tumorile pancreatice, mai ales în cazul pacienților cu factori de risc (genetici – istoric familial, obezitate, diabet zaharat, consum de tutun și/sau alcool, pancreatită cronică – alcoolică sau ereditară, tumori chistice cu potențial degenerativ).

  • alte simptome și semne care le însoțesc, de regulă, pe cele menționate, dar pot uneori să le și preceadă sunt: greață și vărsături (ca urmare a obstructiei pilorului), diaree și steatoree (datorate insuficienței pancreatice), scădere ponderală nejustificată, hemoragie digestivă, tromboflebită profundă și/sau embolie pulmonară, tulburări anxioase/depresive.

Bine de știut: atenție la triada alcătuită din scădere ponderala, astenie și anorexie care, deși se întâlnește, de regulă, în stadiile avansate, poate să apară și precoce sau să preceadă celelalte simptome!

  • agravarea unui diabet zaharat preexistent se întâlnește în circa 50% din cazuri și trebuie, de asemenea.

Alte localizări sunt cele de la nivelul corpului pancreasului (20%) sau multifocale (10%).

Al doilea tip de tumori pancreatice solide sunt tumorile neuroendocrine. Acestea pot fi de două feluri, în funcție de proprietatea lor de a secreta sau nu peptide hormonale. Tumorile funcționale (secretante) se însoțesc de creșterea nivelurilor sangvine ale substanțelor secretate și tablouri clinice variabile: simptome importante de hipoglicemie (insulinom), ulcere gastroduodenale și diaree cronică (gastrinom), scădere ponderală, diabet, eritem necrolitic migrator (glucagonom), diaree apoasă (tumoră secretanta de peptid intestinal vasoactiv). Tumorile nesecretante se exprimă frecvent sub forma sindroamelor de compresie asupra organelor vecine și simptome nespecifice: icter, durere, scădere ponderală, diabet ș.a.).

Având în vedere cele de mai sus, cancerul de pancreas trebuie considerat întotdeauna o posibilitate în cadrul diagnosticului diferențial, deoarece identificarea lui în stadii precoce poate îmbunătăți semnificativ prognosticul pacienților.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Resurse bibliografice

  1. Nobile C, Tumeurs du pancréas : reconnaître les signes initiaux, La Revue du Practicien, 10.03.2022, https://www.larevuedupraticien.fr/article/tumeurs-du-pancreas-reconnaitre-les-signes-initiaux

  2. Kanji ZS, Gallinger S, Diagnosis and management of pancreatic cancer, CMAJ, 2013, 185(14):1219-1226, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3787168/

  3. Gheorghe G, Bungau S, Ilie M et al, Early Diagnosis of Pancreatic Cancer: The Key for Survival, Diagnostics (Basel), 2020, 10(11): 869, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7694042/